С тези думи министърът за Българското председателство на Съвета на

...
С тези думи министърът за Българското председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Павлова: Връщаме младите хора с цифровите технолигии

С тези думи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова откри форума на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз в НДК. Със срещата стартира парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

По думите на Лиляна Павлова България регистрира над 600% растеж на приходите и вложенията в бранша на цифровите технологии през последните години.

„ У нас 20% от експертите в този бранш са дами и това е нещо, с което се гордеем. Гордеем се и със постоянен стопански напредък от съвсем 4% , нулев бюджетен недостиг и равнището на националните ни задължения, което е под 26% и с което сме трети в Европа ".

Павлова означи още, че България е трета в Европа и по своите исторически артефакти, втора в света по благосъстояние на минерални извори и преди всичко по произвеждане на лавандула и лавандулови артикули.

"В исторически проект със своята 1300-годишна история България в никакъв случай не смени своето име, гордеем се с кирилицата и със своя език, поради което Българското председателство ще се води напълно на български език “, сподели още министър Павлова.

Лиляна Павлова открои някои от най-важните събития за идващите шест месеца, измежду които срещата на върха ЕС-Западни Балкани /28+6/ на 17 май в София и поредност от диспути по новата Многогодишна финансова рамка. Тя означи, че ще се разисква по какъв начин да се реализира баланс при бюджет с минус 10-15 милиарда евро след излизането на Англия да се обезпечи поддръжка за обичайните политики като кохезионна и селскостопанска, само че и да се адресират новите провокации като сигурност, миграция и климатични промени.

Павлова уточни, че най-голямото предизвикателство пред Европейски Съюз е тематиката за сигурността, в частност сигурността на външните граници. По думите й най-тежките диспути, които предстоят, са свързани с промяната на системата за леговище.

С имитация на парламентарния звънец ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева откри срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС/КОСАК/.

Като амбициозна и забавна оцени програмата на председателския КОСАК Караянчева. По думите й, към този момент близо 30 година форматът се обрисува като сполучлив за присъединяване на парламентите при взимане на решения по въпросите от европейския дневен ред и е самобитен поръчител за либерален надзор на жителите върху Екологичен потенциал.

На днешната среща ще се приказва за целите на българското председателство - младежите, стопански напредък, цифрова стопанска система, Западните Балкани, бъдещето на Европа, кохезионната политика, означи ръководителят на Народно събрание.

Председателят на комисията по европейски въпроси към българския парламент Кристиан Вигенин приветства участниците с "добре пристигнали в снежна София " . Той поздрави Естония и естонския парламент за тяхното отминало към този момент председателство. Вигенин изясни на участниците във форума смисъла на логото "Съединението прави силата " като описа легендата за хан Кубрат и синовете му. Европейски Съюз се нуждае от мощ и решителност, с цел да отговори на упованията за сигурност, на измененията в климата, за стопански напредък, акцентира Вигенин.

Процесът на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани е безалтернативен, гарантиращ сигурност и разцвет, безапелационен е той. Затова и българското европредседателство се води от разбирането за сигурност и непоклатимост посредством съдействие и интеграция, посредством възстановяване връзките на района с единния пазар на Европейски Съюз.

Вигенин акцентира, че по време на нашето председателство ще бъдат структурирани и целите на идващия европейски бюджет. Ще работим за усилване видимостта на Дунавския и Черноморския район, за възстановяване на тяхната съгласуваност, увери участниците във форума Кристиан Вигенин.

Дискусиите през днешния ден са фокусирани върху три съществени тематики - целите на председателството; "Бъдещето на Европейски Съюз -сила в единството ", показан от заместник-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс, вицепрезидента Илияна Йотова и ръководителя на Комисията по районно развиване в Екологичен потенциал Искра Михайлова. Третата сесия от срещата е фокусирана върху ролята на европейските макрорегионалните тактики на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР