С решение правителството одобри Доброволното споразумение за гаранция съгласно Регламент

...
С решение правителството одобри Доброволното споразумение за гаранция съгласно Регламент
Коментари Харесай

Европейският финансов инструмент SURE е одобрен от България

С решение държавното управление утвърди Доброволното съглашение за гаранция според Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета SURE - Европейски инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на експлоадирането на COVID-19, подписано за България на 8 юли 2020 година, а за Европейската комисия - на 15 юли 2020 година Правителството предложи на Народното събрание да ратифицира съглашението със закон.

Инструментът SURE е основан в отговор на проблемите, зародили на трудовия пазар след разпространяването на ковид. Чрез него ще се облекчи въздействието на пандемията върху заетостта на популацията в най-засегнатите стопански браншове, смекчавайки негативните резултати от тези изключителни условия върху обществените разноски на страните членки.

Инструментът ще добавя националните ограничения, като дава финансова поддръжка на страните членки за покриване на неочакваните нараснали обществени разноски за опазване на работните места. Той ще финансира и някои здравни ограничения на работното място, които да понижат рисковете за здравето и да обезпечат безвредни условия на труд.

Общият бюджет на инструмента е 100 милиарда евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем. Инструментът е с стеснен период на деяние - до края на 2022 година

В утвърденото Споразумение се регламентира нуждата от издаването на държавни гаранции по отношение на уговорките, които пораждат за нашата страна, вследствие на основания инструмент SURE.

Европейската комисия ще набира средства от финансовите пазари, с цел да ги даде на страните членки. За задачата е нужен ангажимент от страните членки за даване на гаранции за риска, стихотворец от съюза, който е в общ размер на 25 милиарда евро.

Размерът на изискуемата гаранция от дадена страна членка е симетричен на относителния дял на брутния й народен приход в този на Европейски Съюз - надлежно оптималният размер на уговорката от България е почти 107,5 млн. евро или 0,4 % от брутния народен приход на съюза.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР