С 13 гласа "за", парламентарната правна комисия прие на първо

...
С 13 гласа "за", парламентарната правна комисия прие на първо
Коментари Харесай

Правната комисия прие промени в Закона за извънредното положение

С 13 гласа "за ", парламентарната правна комисия одобри на първо четене измененията в признатия преди три седмици Закон за ограниченията по време на изключителното състояние. Депутатите от Българска социалистическа партия се въздържаха и оповестиха, че ще внесат свои предложение преди второто четене.

И ГЕРБ ще внесат промени в закона. Една от тях е да бъдат замразени партийните дотации по време на изключителното състояние, сподели Красимир Ципов. "Смятам, че тук би трябвало да се обединим към такова предложение, с цел да дадем и ние своя дан ", уточни той. Според вносителите от ГЕРБ поправките се постановат поради идното удължение на изключителното състояние до 13 май.

Без правосъдна почивка, отдалечено гледане на каузи и пълномощие на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет със свои решения да допълват текстовете в Закона за изключителното състояние - са част от предлаганите промени.

Срещу последното възразиха ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, депутатите от Българска социалистическа партия - Крум Зарков и Филип Попов и самостоятелният - Явор Нотев, с претекст, че това дава законодателни пълномощия на правосъдните кадровици, а това е изключителното пълномощие единствено на народните представители. Коментарът на Зарков беше, че това е самобитна абдикация на Народното събрание от отговорностите му. С този текст обаче проблем нямаше ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Друга група промени са свързани със самобитния мораториум върху процесуални и други периоди, който беше въведен със Закона за изключителното състояние. Те са редуцирани доста - съгласно опозицията в интерес на богатите и за сметка на бедните.

Опозиционна реакция имаше и против предлагането на ГЕРБ политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да заявяват имуществото си пред Антикорупционната комисия, до момента в който работи изключителното състояние. Срокът за това е 15 май, а в случай че бъдат признати измененията, ще стане един месец след края на изключителното състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР