С най-трудният политически тест ще се сблъска утре гръцкото правителство,

...
С най-трудният политически тест ще се сблъска утре гръцкото правителство,
Коментари Харесай

Зрее голям скандал заради ракети в Саудитска Арабия, който може да взриви гръцкото правителство

С най-трудният политически тест ще се сблъска на следващия ден гръцкото държавно управление, защото в Парламента ще се разисква горещ въпрос по отношение на продажбата на ракети в Саудитска Арабия, който забърква министъра на защитата Панос Каменос в скандал, написа " Български вести ".

Дебатът се привръща в трилър, защото беше плануван за предишния четвъртък, само че се отсрочен за на следващия ден, по искане на министър-председателя Алексис Ципрас, тъй че той да участва, защото беше подложен на критика, че съзнателно е отсъствал въпросния четвъртък и е отпътувал за Париж.

Обсъждането на въпроса ще надвиши нормалната процедура и ще включва политически лидерски позиции, нещо в действителност извънредно за днешните парламентарни времена, разясняват гръцки медии.

Има два съществени въпроса, които ще бъдат сложени в утрешния спор: първо, за какво държавното управление реши да продаде боен боеприпас на Саудитска Арабия, която е взела участие в геноцид в Йемен и прогресира до нова опасност от дестабилизация в Близкия изток и второ, за какво при междуправителствените съглашения се появява медиатор (съдения за оръжейна контрабанда Василис Пападопулос). Въпрос, който повдигна съмнения за скандални процедури, защото се оказва, че той се е явявал като представител на С. Арабия, а в реалност не е по този начин!

До този миг министъра на защитата Панос Каменос твърди, че Василий Пападопулос не е медиатор, а формалният представител на Саудитска Арабия.

От Нова Демокрация оповестиха, че ще показват доказателства, показващи връзки и взаимозависимост на господин Пападопулос с Министерството на защитата.

Ход на абсурда:

В продължение на няколко месеца Министерството на защитата е в диалози с Рияд за прехвърлянето на ракети в Саудитска Арабия. Разговорите се отнасят до продажбата на 300 000 ракети от 105 мм от запасите на гръцката войска на Саудитска Арабия с планирана стойност от 64 милиона $.

За довеждане докрай на доставката, Министерството на защитата, подписва междуправителствено съглашение като гръцкия предприемач Василис Пападопулос, се явява като представител на саудитците.

Междудържавното съглашение сред Гърция и Саудитска Арабия бе подписано на 13 юни сред генералния шеф на екипа за отбранителна техника и вложенията и медиатора Василис Пападопулос на летище Микра в Солун. В допълнение към съглашението се планува и възможна продажба на въздушни бомбардировачи МК-82 и МК-83, като причина за довеждане докрай на договорката.

Около два месеца по-късно, на 29 август, бригаден военачалник на защитата се среща в Пентагона с ръководителя на Министерството на защитата на Саудитска Арабия. По време на диалозите Саудитският офицер, за изненада на гръцката страна, заявява, че е единствен виновен за сключване на контракти и съглашения, имащи боен темперамент и че не знае нищо за междудържавно съглашение подписано от гръцката страна и търговеца-брокер който твърди, че е бил акредитиран от Саудитска Арабия. Освен това, офицерът от Саудитското министерство на защитата показва, че не е планувано финансиране за закупуването на въздушни бомбардировачи MK-82 и МК-83.

Скандалът набира скорост, а Нова народна власт се намеси и разгласява прессъобщение, в което показва, че това е „ една изцяло странна история, която държавното управление би трябвало да изясни “.

Нова народна власт персонално адресира до господин Каменос и министър-председател Алексис Ципрас въпроси и ги приканва „ да им отговорят на следващия ден понеделник “.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР