С най-леката мярка за неотклонение - подписка, от ареста са

...
С най-леката мярка за неотклонение - подписка, от ареста са
Коментари Харесай

Съдът пусна задържаните полицаи, искали подкуп от каналджии

С най-леката мярка за неотклонение - подписка, от ареста са освободени двамата проверяващи служители на реда от граничното ръководство в Калотина, които бяха задържани в петък за рушвет. Според държавното обвиняване двамата са поискали рушвет 4 хиляди лв. от разследвани за трафик на мигранти, а са получили общо 2 хиляди лв. на два транша. Това оповестиха на брифинг в Министерство на вътрешните работи.
Разследващите служители на реда и трети човек - жена, употребена като медиатор в схемата, са упрекнати в проведена незаконна група и искане на рушвет.

" Полицейските чиновници са доста гъвкави в своите дейности и планове. Те се стремяха да основат доверителни, близки връзки с лицата, като основат илюзията у тях, че са техни другари и че им оказват помощ, че са сложени те на ръба на закона и са принудени от магистрати да желаят парите от тяхно име, което не е по този начин и не дава отговор на истината ", описа на брифинга Стефан Банков, шеф на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, след чието следствие са задържани двамата. По думите му арестуваните " неведнъж принуждаваха лицата да подсигурят парите, като не се интересуваха от това дали те разполагат с тези средства, или не разполагат ".

" Категорично е открито, че присъединяване на магистрат в тази незаконна скица няма ", увери и прокурор Ангел Кънев от Специализираната наказателна прокуратура.

Единият от арестуваните е в системата на Министерство на вътрешните работи от 10 години, а другият е проверяващ служител на реда от две години, а преди този момент е работил в ГДБОП и ДАНС. Стефан Банков сподели, че името на единия служител на реда в годините е било замесвано в кавги, свързани със злоупотреби, само че нищо не било потвърдено.

Двамата са употребявали медиатор - жена, която работи в заведение в София и трябвало да " обърне " парите през оборота на заведението и по-късно да ги регистрира на единия полицейски чиновник.

В следствието са употребявани специфични разследващи средства, а при предаването на подкупа парите са били маркирани.

Съдът е освободил арестуваните с най-леката мярка с претекста, че са неосъждани и няма заплаха да се укрият, а по думите на проверяващите магистратите не са решили, че действието им е с висока социална заплаха. Специализираната прокуратура ще стачкува определянето на " подписка " и ще желае по-тежка мярка, сподели прокурор Ангел Кънев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР