С най-голям спад е секторът Хотели и ресторанти, а най-много

...
С най-голям спад е секторът Хотели и ресторанти, а най-много
Коментари Харесай

Лятна ваканция на работодателите: юли обявите за работа са с 12% по-малко от юни

С максимален спад е секторът " Хотели и заведения за хранене ", а най-вече разгласи има в " Търговия и продажби " 13.1% от обявите през юли са за работа от у дома, като броят им също се свива Очаквано София държи 44% от оповестените търсения на чиновници
Предлагането на работа в страната спада през юли спрямо юни, като съгласно разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger обявите са с 6000 по-малко или месечно понижение от 12%. Обяснението е лятото: " както работодатели, по този начин и търсещи работа са по-малко дейни на пазара на труда. "

Първият сигнал за изстудяване на наемането в цифри наподобява по този начин - през юни дейните разгласи за работа са малко над 52 хиляди, то през юли те спадат до към 46 хиляди. За съпоставяне година по-рано сезонното стесняване е било доста по-малко - 47 хиляди през юли към 50 хиляди юни, или спад от 6%.

На годишна база спадът е 1% или 500 дейни разгласи по-малко. Въпреки това броят им е доста по-висок отпреди началото на пандемията. Очакванията са същинският и осезателен спад да пристигна през последното тримесечие на 2022 година
Реклама
Данните в разбора са от наблюдаване на главните уеб сайтове за асортимент на личен състав Jobs.bg, Rabota.bg, Zaplata.bg, както несъмнено и от техния личен JobTiger.bg, изясни пред " Капитал " оперативният управител в JobTiger Християн Петков.
Отпускарски спад
Сега най-осезаем е спадът в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " - към 25%, което очевидно се дължи на обстоятелството, че свободните места по хотелите и заведенията за хранене по морето за сезона са запълнени, а и нормално притежателите на такива обекти търсят личния състав си при започване на сезона.

След това със надлежно 19% и 13% спадат секторите " Здравеопазване и фармация " и IT.

По дял от общия брой разгласи водач с 22% е бранш " Търговия и продажби ", " Производство " го следва с 15%, а " Хотелиерство и ресторантьорство " остава трети с 14%.
Реклама
Около 5200 са обявите за работа от у дома или отдалечена работа в цялата страна, което е 13.1% от общия брой. Спрямо юни те понижават със 7% или към 300 оферти по-малко. Почти половината (47%) от тези разгласи са в бранш IT, а със доста по-нисък дял са " Аутсорсинг (BPO) " и " Административни и обслужващи действия " - по 14%.
София и останалите градове
В шестте водещи регионални града на страната се следи двуцифрен спад на предложенията за работа. Най-висок е той в Бургас (27%) и Варна (21%), а най-нисък в Стара Загора (13%) и Русе (16%).

Като % от всички разгласи в страната огромните шест държат дял от 72%, като водач е София с цели 44%, а Пловдив го следва с 10%. Трета е Варна с 9%, до момента в който Бургас е с едвам 4% от всички разгласи в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР