С навлизането на мощни инструменти за структуриране и анализ на

...
С навлизането на мощни инструменти за структуриране и анализ на
Коментари Харесай

Google персонализира резултатите от търсенето даже и да не сте вписани в акаунта си

С навлизането на мощни принадлежности за структуриране и разбор на големи и разнородни по вид масиви, наречени просто Big Data, фирмите се снабдиха със съществени причини в борбата си с конкуренцията за привличане на повече клиенти. Възможността за извличането на модели и трендове от тези разпокъсани Big Data масиви потвърди, че информацията е новото злато, което се продава извънредно добре. И може би всичко щеше да се заключи до бизнес приложенията и рекламата на тези принадлежности, само че нещата не се развиха тъкмо по този начин, а доста конспиратори потриват ръце, тъй като може да са излезли прави. А компании като Гугъл и Фейсбук, съхраняващи зетабайти от потребителска информация, познание за най-съкровените мисли и усеща на своите консуматори, единствено дадоха храна на последователите на сходни теории, със своите дейности, станали притежание в последните години.

Според ново изследване, извършено от страна на DuckDuckGo, считани за съперник на Гугъл на полето на интернет търсенето, най-голямата търсачка в Мрежата ви доставя персонализирани резултати и без да сте се вписали в регистрацията си в Гугъл, дори и в Incognito режим на браузъра. Проучването на компанията е извършено в навечерието на междинните избори в Съединени американски щати и цели проучване на методите, по които Гугъл може да повлияе на елементарния гласоподавател, изолирайки го в така наречен „филтърен балон“ (filter bubble). С термина се обобщава процеса по алгоритмична персонализация, който бива реализиран постоянно от уеб сайтове и компании. Така да вземем за пример, в случай че сте вписани в Гугъл акаунта си и влезете в YouTube, базирайки се на ваши предходни търсения, уеб сайтът ще ви предлага един вид музика – в случай че сте търсили няколко пъти хеви метъл музика, ще виждате главно подобен вид оферти, и в никакъв случай да речем… чалга, която другояче евентуално ще ви се демонстрира, в случай че посетите страницата на YouTube с изчистени бисквитки и без да сте се вписали в Гугъл. И всичко това може да звучи почтено и дори комфортно, а допустимо ли е нещата да не стоят тъкмо по този начин? Според DuckDuckGo – да.

Компанията е открила, че Гугъл доставят неповторими резултати при търсене до множеството консуматори, когато търсят едни и същи изречения без да са се вписали в Гугъл. В случая, за задачите на проучването са взети „контрол на оръжията“, „имиграция“ и „ваксинации“.

DuckDuckGo разкрили, че има значително разминаване при едни и същи търсения за разнообразни консуматори. Така да вземем за пример, търсенето в Incognito режим за „ваксинации“ е посочило най-големи разлики със 73 вариации за 87 участника в изследването, „контрол на оръжията“ с 62 вариации, а „имиграция“ – 57 различаващи се резултата. За „ваксинации“ били показани 22 разнообразни домейна, 15 за „имиграция“. Резултатите в новинарската секция на Гугъл и във видео потоците също била друга за другите участници в изследването.

„Тези редактирани резултати се базират на персоналната информация, която Гугъл има за вас (като вашите търсения, история на посетените страници) и ви слага в „балон“, който се базира на това какво мислят логаритмите на Гугъл, че е най-вероятно да кликнете“, пишат създателите на проучването. Подобни балони, уверени са те, са изключително застрашаващи, когато става дума за политика. И това важи изключително за хора, които към момента не са решили за кого да дадат гласа си и се обръщат към главните интернет търсачки, с цел да научат повече за претендента или партията, която ги интересува.

„Ако те получават информация, която е поднесена едностранчиво, поради техните лични филтърни балони, то това може да има голям резултат над политическите резултати като цяло“, считат DuckDuckGo.

От Гугъл считат изследването и неговите резултати за неточни, а въпросната персонализация може да е резултат от набор от странични фактори, като смяна на местоположението или времето – фактори, които проучването не взема поради.

„Ако даден консуматор се е вписал и търси в конфиденциален режим, ние не правим каквато и да е персонализация, която да се базира на историята ви, до момента в който сте вписани, която на собствен ред може да контролирате и достигнете на myaccount.google.com“, декларира в имейл до Adweek представител на Гугъл на въпрос по отношение на изследването.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР