С научната конференция Българската маслодайна роза - история, традиции, наука“

...
С научната конференция Българската маслодайна роза - история, традиции, наука“
Коментари Харесай

Започва Фестивалът на розата в Казанлък

С научната конференция „ Българската маслодайна роза - история, обичаи, просвета “ се слага началото на празничната стратегия на Фестивал на розата 2019 в Казанлък. Научната конференция, която ще се организира на 10 и 11 май и отдадена на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките, се провежда от Регионалния научен център. Центърът е част от Националната академична мрежа и Казанлък е единственият необластен град мрежата с 16 научни центъра.
Научна конференция и ревю на парфюми и артикули от етерични масло ще има и в Музея на розата и от 31 май до 2 юни. На „ Българската парфюмерийна промишленост. Тенденции и аромати “, събитие, каквото до момента не е проведено в 116-годишната историята на Празника на розата, ще бъдат показани 4 отчета на български и европейски специалисти. Форумът се провежда с дейното подпомагане на Университета по хранителни технологии в Пловдив и Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. На ревюто пък производители на етерични масла и козметични артикули ще могат да покажат и продават продукцията си. За необятната аудитория е проведено атрактивно събитие - „ Направи си мирис “, на което посетителите ще могат да се опитат да основат сами парфюм.
„ Нюансите на розата в цвят и мирис 2019 “ е мотото на авторския пърформанс на Мариела Гемишева. Спектакълът на родената в Казанлък фешън дизайнерка е на 31 май от 17:30 часа.
„ 95 години вестник „ Искра “ - феномен в българския периодически щемпел “ е отдадена на най-старото общинско печатно издание, излизало без спиране от основаването си до през днешния ден. За присъединяване в нея на 1 юни в Казанлък ще се съберат публицисти от национални и районни медии и представители на Факултета по публицистика и всеобща връзка в Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и на Съюза на българските публицисти.
Изборът на Царица Роза 2019, най-чаканото събитие на Празника на розата, ще бъде на 17 май от 19 часа в Дома на културата „ Арсенал “. Водещ на спектакъла, на който ще бъде определена 51-вата носителка на купата, ще бъде Орлин Павлов. Българският фолклор ще е основна сюжетна линия в представянето на казанлъшките хубавици и в облеклото им по време на спектакъла, за което община Казанлък се доверил на Елена Христова, дизайнерка, която с моделите си разпространява българската шевица.
В програмата обичайно на необятен интерес се радват изложбата с конкурсен темперамент на български самун и обичайни ястия „ Хлябът на българина “ и комерсиалното ревю с интернационално присъединяване Roze wine expo Kazanlak 2019 - Фестивал на виното розе.
Тази година в границите на Празника на розата ще бъде показана ретроспективната фотодокументална галерия с снимки, проследяващи историята на празника от началото му до 80-те години на предишния век. Тя се провежда от фотограф-художника Бедрос Азинян и ще бъде открита на 28 май на централния площад „ Севтополис “. Международната галерия за модерна дребна графика „ Мини принт “, която се организира за 7-и път, с по две произведения ще се вземат участие графици от целия свят. 10 фотографи ще се включат с 40 фотоса в Седмия фотопленер „ В долината на розите “, в който феновете ще могат да видят прелестите на район през 10 разнообразни фото погледа.
Алиолувата къща ще е гостоприемно за почитателите на театъра с програмата на Общински спектакъл „ Любомир Кабакчиев “. Присъствието на българската маслодайна роза в бита, културата и обичаите на народа ни ще се пресъздават посредством ритуала „ Розоварене “ и бита на семейство  розопроизводители в Етнографския комплекс до 9-и юни в това число.
Традиционната „ Улица на занаятите “ тази година ще се разшири и ще се простира на площад „ Севтополис “ (около Лъвовата чешма), по улиците„ Искра “, „ Отец Паисий “, „ Генерал Скобелев “ и на площад КИАЦО. Павилионите на нея ще работят от 23 май до 2 юни. Цветният базар в парк „ Розариум “ започва на 24 май и ще продължи до 2 юни. Националното ревю за български производители в пространството към Дома на културата „ Арсенал “ стартира на 27 май стартира, когато ще стартира и проведеният за първи път фестивал на Балканската просвета и кулинария „ Казанлък Мези “. Той ще е ситуиран парковото пространство до стадион „ Севтополис “.
В програмата на Празника на розата 2019 ще се проведат Mеждународният фолклорен фестивал със сформира от побратимени на Казанлък градове, националният фолклорен фестивал „ Димитър Гайдаров “, националното надиграване на фолклорни сформира и клубове от страната „ Тъпан бие, хоро се вие “ и детското надиграване „ За ръчица “, танцови, песенни и други състезания.
Карнавалното шествие, кулминационна точка на празниците, ще събере на 2 юни повече от 4 хиляди участници, които ще преминат по казанлъшките улици и ще пресъздава разнообразни моменти от историята и културата на Розовата котловина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР