С Национална програма за развитие България 2030 трябва да бъде

...
С Национална програма за развитие България 2030 трябва да бъде
Коментари Харесай

Работодателите прочетоха програмата България 2030 като рекламна брошура

С Национална стратегия за развиване България 2030 би трябвало да бъде направена действителна тактика за потребностите на обществото и хората. В идващите стадии би трябвало да заложим съответни политики и цели в синхрон с бизнеса и жителите.

Това разгласи заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, която показа целите на програмата пред Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Целите на програмата са ориентирани в софтуерна промяна, демографски напредък, понижаване на неравенствата, новаторска и умна България, образования и умения, просвета и научна инфраструктура, умна промишленост, зелена и устойчива България, кръгова и ниско въглеродна стопанска система, чист въздух, стабилно селско стопанство, дружелюбна и обективна България, духовна и витална България, просвета и туризъм.

Програмата е значим документ за политиката на развиване във всички браншове на държавното ръководство. Тя е един жив документ в развиване, който ще търпи промени в идната една година. Предвижда се програмата да бъде утвърдена от Министерския съвет до края на 2020 година, изясни зам.-министърът.

От АИКБ поддържат напъните на държавното управление за национална стратегия за развиване. Те предлагат да не бъде чисто рекламен и информативен материал, а документ, който във времето да може да бъде наблюдаван по какъв начин се извършва .

Васил Велев приветства модернизацията на жп превоза, като съгласно него би трябвало да бъдем даже още по-амбициозни, с цел да не останем отвън железопътните модернизации. Според него би трябвало да бъде заложена административна промяна и ново териториално ръководство, ограничения за увеличение на човешките запаси , ограничения за обществено включване и интензивно приобщаване, промяна на здравната експертиза. От АИКБ упорстват да се обърне внимание и на библиотечния фонд, културата и четенето.
 БСК желаят преразглеждане на плана
БСК желаят преразглеждане на плана " България 2030 "

Съгласуването да е преди внасянето на програмата в Народно събрание

От Българската стопанска камара (БСК) с ръководител Радосвет Радев показаха несъгласието си с това, че в програмата не са попаднали техните оферти и не виждат ясните старания на мениджмънта на страната . БСК счита, че в програмата има красиви думи, с неподсигурени действителни дейности . Кога до 2030 година ще имаме това, което съществува от 10 години в Естония да вземем за пример, запита Радосвет Радев.

Най-ценното нещо съгласно него е, че материалът е подготвен и отворен за промени . На БСК липсва ясна макроикономическа рамка за развиването на страната и биха подкрепили програмата, стига тя да бъде реалистична.

Експертите от БТПП желаеха пренасочване на част от средствата от програмата към фундаментални и приложни проучвания . Нямаме такива планове, които да бъдат привлекателни за непознатите вложителите, акцентираха от Палатата и го дефинираха като проблем.

КРИБ поддържат Национална стратегия за развиване " България 2030 " с мотив, че би трябвало да бъде надграждана според от динамичността на развиването на страната. От КРИБ ще вземат присъединяване за разисквания на всички равнища на програмата и съответните ползи на Конфедерацията.

От Съюза за стопанска самодейност (ССИ) обявиха, че би трябвало да има акцент върху започващите предприятия , както и целевите знаци за положително ръководство да бъдат с по-амбициозни стойности.
 Финансисти разискаха плана
Финансисти разискаха плана " България 2030 "

Демографията и обвързваните с нея витален стандарт и неравенства са част от тематиките

КТ " Подкрепа " означиха, че не се регистрират хрумвания за присъединяване на обществените сътрудници при реализацията на националната стратегия. В документа няма задоволително обосновка, обвързвана с изискванията и заплащането на труда.

От КТ " Подкрепа " не виждт битка със сивата стопанска система , задоволителна сигурност на непознатите вложения, а също така висшето обучение не е задоволително мощно застъпено. Синдикалната организация настоя за възстановяване и на обществения разговор и дейна политика на претовареност, професионално образование и подготовка на работна мощ.

Според КНСБ задачите на програмата би трябвало да бъдат заложени във всички изходни тактики, създадени в Българи я. По думите на Пламен Димитров програмата има редица дефекти, измежду които той открои задълбочаването на обществените неравенства и разлики . Димитров уточни, че документът не е координиран със обществените сътрудници.
 България 2030-дебат, заложен от Плевнелиев и незанимателен за Радев
България 2030-дебат, заложен от Плевнелиев и незанимателен за Радев

10 800 сътрудници към момента са в държавните институции, те са публицисти, политолози, в Народното събрание, министри, изяснява Плевнелиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР