С настъпването на зимния сезон, набезите в горите зачестяват. А

...
С настъпването на зимния сезон, набезите в горите зачестяват. А
Коментари Харесай

Наближаващата зима развихри незаконната сеч

С настъпването на зимния сезон, набезите в горите зачестяват. А злоупотребите се трансформират в всекидневие. От изпълнителната организация по горите все по-често оповестяват за задържането на разнообразни, обикновенно дребни количества нелегално добита дървесина. Но когато става въпрос за всекидневно повтарящи се нарушавания, няма по какъв начин да не си напомним оня остарял слоган "с дребни суми, само че постоянно.... "

И в случай че ставаше дума за една натоварването на една каруца дърва за огрев, с цел да може някой обществено слаб да обезпечи най-малко ненапълно топлината в дома си, това въпреки и в нарушаване на Закона би могло да бъде „ преглътнато “, само че в доста от случаите иде тирада за надалеч „ по-структурирано “ плячкосване на българската гора.

Как другояче да си разбираем обстоятелството, че единствено в днешнато си известия от Агенциата по горите показват чиновниците от РДГ – София са задължали над 80 кубика противозаконна дървесина, само че както сами те показват ставало дума за „ строителна дървесина в размер на 68 плътни куб. метра “ плюс дребен размер дърва за огрев.

Очевидно тук не става дума просто за прехранване...

Въпреки ежедневните напъни на чиновниците на Регионалните дирекции по горите да потвърждават осъществените от тях стотици инспекции в разнообразни райони, триумфите им явно са повече от противоречиви, а цифрите остават общо взето една гола статистистика.

Неотдавна представителството на интернационалната природозащинтна организация "WWF Бългaрия " изнесе потресаващи обстоятелства в тази посока. Според тяхното проучване гoдишният oбeм нa нeзaкoннaтa ceч в Бългaрия дocтигa 2.4-2.7 млн. плътни куб. мeтрa, кoeтo e мeжду eднa чeтвърт и eднa трeтa oт oбщия дoбив нa дървa в cтрaнaтa.

Cпoрeд изчиcлeниятa нa прирoдoзaщитницитe нeзaкoннaтa ceч фoрмирa ceнчecт бизнec зa близo 150 млн. лева гoдишнo. В изcлeдвaния, направени за седем гoдишeн пeриoд WWF въпреки всичко oтчете нaпрeдък нa Бългaрия в бoрбaтa c нeзaкoнния дървoдoбив cпрямo дaннитe, кoитo прeдocтaви в дoклaдa cи прeди десетилетие. Тoгaвa oбeмът на противозаконната сеч зa гoдинa e бил oкoлo 3.7 млн. куб. мeтрa лeжaщa дървecинa при oфициaлeн дoбив 5.8 млн. куб. метра. Прeз 2012-а пък гoдишният oбeм нa нeзaкoннaтa ceч е дocтигнал 2.4 млн. куб. мeтрa при oфициaлeн дoбив 6.9 млн. куб. метра.

Преди година от министерство на земеделието сякаш за следващ път развяха знамено на „ засиления надзор “ и за следващ път заляха медийното пространство с числа, доказващи хиляди инспекции и стотици формирани актове на нарушителите. Най -честите нарушавания, които всякога биват изтъквани от специалистите рандеман на дървесина, без контролна марка и по-късно превозването и без съществуване на превозен билет. Ежегодно биват арестувани стотици моторни транспортни средства, коне, каруци, моторни триони и други уреди за противозаконен дърводобив, само че явно това не може да спре нарушителите.

В началото на лятото фондът за дивата природа (WWF) и Интерпол даже оповестиха, че сплотяват старания в битката с закононарушенията в горите, като дадоха старта на общ план с сътрудниците си от Германия, Румъния,Франция и Белгия. Стана ясно, че опитът е посочил, че ограничението на закононарушенията против околната среда не може да стане единствено с въвеждането на законодателни ограничения и наказания при спорадични инспекции от страна на виновните управляващи. И приканиха, с цел да бъдат сполучливи ограниченията да се прояви схващане и присъединяване на цялото общество. В Румъния, България, Словакия и Украйна планът трябваше да се концентрира върху противозаконната сеч в границите на Европейския съюз и върху трансграничните горски закононарушения.

Проектът включваше действия по продан на информация, повишение на осведомеността, създаване на потенциал на гражданските организации, работещи по тематиките с противозаконните действия в горите, както и на виновните държавни институции. Беше изтъкнато, че посредством корупционни практики, измами и подправяне на документи незаконно добитата дървесина все по-често прониква на пазара за дървен материал. Поради избягването на разноски като заплащане на налози, лицензи и разрешителни, нерегламентирана дървесина наводнява пазара, подбива цените и води до големи загуби за фирмите, които се стремят да създават дървен материал в границите на закона.

През 2013 -а Европейският съюз одобри Регламент за дървения материал (EUTR) с амбициозната цел да постави завършек на противозаконния дърводобив и търговия с дървесни артикули. Въпреки това, пропуските в използването му от страна на държавите-членки не престават да попречват действителната смяна в порочната процедура с противозаконния дърводобив, сигнализират от природозащитната организация.

И дадоха ясно да се разбере, че тя е закононарушение освен против околната среда, само че и против националната стопанска система.

Какви спомагателни ограничения ще бъдат подхванати от тук нататък, и какъв брой сполучливи ще са те, остава да гадаем.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР