С настъпването на зимата и застудяването въздухът в столицата отново

...
С настъпването на зимата и застудяването въздухът в столицата отново
Коментари Харесай

Зимата дойде и въздухът в София вече не е за дишане


С настъпването на зимата и захлаждането въздухът в столицата още веднъж стана непрепоръчителен за дишане. Замърсяването в София с фини прахови частици доближи равнища до 6 пъти над нормите. Това демонстрират осреднените едночасови стойности за равнищата на концентрации на фини прахови частици в редица региони на града, измерени от Регионалната ревизия по околна среда и води, оповестени на уеб страницата на Столична община.

Най-високи стойности са регистрирани в региона на " Хиподрума " нощес след среднощ, както и в квартал " Младост " в интервала 21:00-22:00 часа през вчерашния ден. И на двете места са измерени 350 микрограма на пространствен метър (µg/m3), съобщи Нова тъелевизия. Допустимата норма на замърсяване за 24 часа е 50 µg/m3. В квартал " Надежда” стойностите също са високи и доближават 300 µg/m3. Информацията за София за последните 24 часа демонстрира леко намаляване на замърсяването в утринните часове.

" Не 6, а 2.6 пъти над нормата е регистрираното в столицата количество на фини прахови частици във въздуха. Една от аргументите са метеорологичните условия”, сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов, представен от Агенция " Фокус”. Той разясни, че локалната власт е главната, която би трябвало да взима ограничения против казуса в границите на градовете.

През предходната година съвсем цяла зима равнището на замърсяване на въздуха в столицата с фини прахови частици беше над нормата. След направените изследвания и проучвания се оказа, че съмненията за главните аргументи - отоплението на твърдо гориво и старите замърсяващи коли, се потвърдиха. Интересен факт бе и че едно от местата с най-често и най-високо измерено замърсяване бе региона на кв. " Павлово ", където по подигравка на ориста се намира и Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР