С настъпването на студените месеци рискът да станем жертви на

...
С настъпването на студените месеци рискът да станем жертви на
Коментари Харесай

МВР предупреждава: През студените месеци е пикът на посегателства от джебчии

С настъпването на студените месеци рискът да станем жертви на джебчии се усилва, напомнят от полицията. В София този вид обири сензитивно понижават, демонстрира информация на столичната полицията. От началото на годината до края на октомври са регистрирани близо 500 улични похищения. За същия интервал на предходната година те са били с близо 200 повече.

Районите към лечебни заведения, спирки от градския превоз и публични транспортни средства. Това са местата, където би трябвало да сме изключително бдителни за джебчии.


Есента и зимата са обичаните сезони на уличните нарушители, тъй като хората постоянно оставят телефони, пари и скъпи движимости в джобовете на якетата си. Така стават по-лесни цели за джебчиите.

Венета Славова е станала жертва на посягане в градския превоз.
Венета Славова: " Пътувайки, имаше доста хора, не съм и забелязала по никакъв метод че са бръкнали в чантата ми, взели са портмонето, а то беше по този начин направено, че вътре и персоналната карта в него. Вече зная, внимавам. Разделих си документите персоналните на друго място, парите на друго място. Просто би трябвало сами ние да знаем да се пазим.
А по какъв начин да разпознаем джебчия? Обикновено те търсят контакт с жертвата си - да са покрай нея, до дрехата, чантата ѝ. В множеството случаи не работят сами, а всички в групата имат строго избрани функционалности - единият прави действието, другият следи деликатно жертвата, а третият близките. В градския превоз стават огромна част от джебчийските обири. А Столичната община има проект за деяние при такива обстановки.
Борислав Попов - " Безопасност на придвижването " към Столичен автотранспорт: Водачите са инструктирани по какъв начин да работят при дадени обстановки, които се случват в придвижване. На момента, когато се усетят самите жители, подават сигнал на лидера, той стопира рейса на безвредно място, подава сигнал през паник бутона или звъни на 112 и се изпращат служители на реда.
110 рейса от столичния градски превоз са снабдени с камери за видеонаблюдение, които са в помощ на полицията и при такива сигнали.
Борислав Попов - началник отдел " Безопасност на придвижването " към Столичен автотранспорт: От Районните ръководства ни желаят записи за избрана линия, за избран ден, само че не ни дават пояснения защо ги желаят.
Да бъдем по-внимателни, да наглеждаме чантите и багажа си и да не оставяме скъпи движимости в джобовете на връхните си облекла, поучават служители на реда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР