С настъпването на сезона на партитата ще се появят и

...
С настъпването на сезона на партитата ще се появят и
Коментари Харесай

Алкохолът: Защо пречи на спомените и има ли начин да избегнем махмурлука?

С настъпването на сезона на празненствата ще се появят и резултатите от прекалено много алкохол. Ето отрезвяващите обстоятелства зад махмурлука и тактики, които могат да ви оказват помощ да го избегнете
Прочетете още
„ Алкохолът е „ мръсна дрога “, споделя Емили Палмър, откривател в Imperial College London, която учи махмурлука. „ Влияе на голям брой системи в мозъка. “

Учените не са напълно сигурни какво се случва в телата ни по време на махмурлук, само че знаят, че се предизвиква от разнообразни биохимични и неврохимични промени. „ Това не визира единствено черния дроб или мозъка “, споделя Палмър, „ това визира съвсем всеки орган. “

Тази Коледа доста от нас ще честват с пиво или две, или три. И по този начин, допустимо ли е да преживеете сутринта след предната нощ невредими?

Хлъзгавият скат

„ Изпивате първото си пиво и невротрансмитер, наименуван гама-аминомаслена киселина – или Gaba – се освобождава в мозъка “, споделя Раян Зафар, невропсихофармаколог в Imperial College London и откривател за благотворителната организация Drug Science.

„ Gaba забавя мозъка “, продължава той. „ Той работи върху рецепторите в кората на основния мозък, по-специално елементи, участващи в мисловните процеси и контрола. “

" Мозъкът просто се изключва. Ето за какво хората назовават ​​алкохола депресант ".

Gaba понижава способността на нервната клетка да изпраща и получава химически известия в централната нервна система. Така че, за първите едно до три напитки, когато Gaba е в ход, се чувствате спокойни, споделя Зафар.

В същото време получавате прилив на допамин. „ Чувствате се добре, чувствате се спокойни и желаете повече “, споделя Зафар. Но до момента в който продължавате да пиете, алкохолът се свързва с глутаматните рецептори в мозъка – които са значими за образуването на паметта. Тяхната електрическа интензивност е потисната, „ всъщност блокирайки образуването на мемоари “, споделя Зафар.

Алкохолът се движи от вашата кора, която управлява държанието, към дребния мозък, който дава отговор за придвижването, двигателната съгласуваност и салдото.

След това алкохолната интоксикация удря медулата, тъкмо в средата на мозъка. Той управлява самостоятелните системи, в това число сърдечен темп, дишане и кръвно налягане. „ Мозъкът просто се изключва “, споделя Зафар. „ Ето за какво хората назовават ​​алкохола депресант; не тъй като те кара да се чувстваш депресиран, а тъй като потиска цялата централна нервна система.

Мога ли да се напия с безалкохолна бира?

„ Вероятно не “, успокоява Зафар. „ Да кажем, че междинната халба бира е 5% алкохол, би трябвало да имате 10 нискоалкохолни бири по 0,5%, с цел да имате същия резултат като халба. Не мисля, че тялото ви би могло да задържи толкоз доста течност.

Последиците

Черният дроб отстрани към една единица алкохол на час, след което стартира махмурлукът. Повръщането, изяснява Зафар, е еволюционна тактичност за оцеляване, която се е развила като метод за изхвърляне на нездравословни субстанции от тялото. Може би малко улеснение, когато главата ви виси над тоалетната паница.

Алкохолът се метаболизира от ензима алкохол дехидрогеназа (ADH). Тъй като ADH разгражда етанола, той образува ацеталдехид, отрова и канцероген. Когато наличието на алкохол в кръвта доближи нула, признаците на махмурлука нормално са най-лоши, защото в този миг целият алкохол се е трансформирал в ацеталдехид, което трансформира метода, по който действа ДНК “, споделя Зафар.

Алкохолът поврежда митохондриалната ДНК. Митохондриите са машините за произвеждане на сила в нашите кафези и даже леко увреждане може да докара до токсичност в мозъка.

„ Ако постоянно пиете задоволително, с цел да предизвикате махмурлук, считаме, че вредите могат да се натрупат “, споделя Палмър, „ което води до когнитивен спад и ранна загуба на паметта. “

Алкохолът също по този начин потиска освобождението на вазопресин, хормон, който споделя на бъбреците да задържат течности, тъй че уринирането се усилва. Получената дехидратация може да ви накара да се чувствате жадни, изтощени и главоболие.

„ Смятаме, че хидратацията е извънредно значима “, прибавя Зафар. „ И под хидратация нямаме поради единствено вода. Имаме поради също натрий, хлорид и калий.

Когато тялото ви е повредено, имунната ви система се задейства. Той изпраща възпалителни кафези, които нападат бактерии или лекуват повредена тъкан.

„ Когато пиете алкохол, червата алармират, че в него има отрова “, споделя Зафар. „ В отговор имунната ви система се ускорява, с цел да се опита да обърне токсичността. Това може да докара до прекалено много инфектиране.

Тялото се е самообърнало. Възпалителният отговор може да аргументи гадене, повръщане, главоболие, комплициране, промени в настроението, когнитивно увреждане и недостиг на учене и памет. Редовното прекалено пиянство също може да докара до хронично инфектиране, което е обвързвано с диабет, рак и сърдечни болести.

Влошава ли се махмурлукът с възрастта?

Метаболизмът е дума, която можем да свържем с храносмилането на храната, само че терминът в действителност разказва всички химични процеси, които протичат в тялото. „ С придвижване на възрастта метаболизмът ви се забавя, тъй че възобновяване лишава повече време “, споделя Зафар.

Палмър допуска, че това може да се дължи и на понижена приемливост заради по-малкото пиянство с придвижване на възрастта и смяната на желанията ни за питиета. „ Когато сме по-млади, може да пием нещо като водка тоник “, споделя той. „ По-късно може да пием вино или уиски. “

Конгенерите, открити в по-тъмните питиета, са непряк артикул от процеса на ферментация. Те са комплицирани органични молекули с токсични резултати, в това число ацетон, ацеталдехид, фузелово масло, танини и фурфурол. Установено е, че уискито има 37 пъти повече конгенери от водката, а изследванията демонстрират, че напитките с повече конгенери предизвикват по- неприятен махмурлук.

Как мога да предотвратя махмурлука?

Пийте по-малко, явно. Ако въпреки всичко желаете да изпиете няколко напитки, има някои тактики, които могат да ви оказват помощ да избегнете махмурлука.

Разредете
алкохола, като добавите лед, сода, лимонада или други миксери. Ще консумирате алкохол по-бавно, тъй че тялото ви ще има по-голям късмет да преработи алкохола и пикът на алкохол в кръвта ви няма да бъде толкоз висок.

Изберете светли питиета
Избягвайте тъмни питиета като алено вино или уиски, защото те съдържат повече конгенери от чистите питиета като водка или джин.

Яжте яйца
Яйцата, споделя Зафар, съдържат аминокиселината цистеин, която забавя метаболизма на алкохола.

Мога ли да изцелявам махмурлука си?

За страдание не. Според откриватели от Кралския лицей в Лондон няма безапелационни доказателства, че по този начин наречените медикаменти за махмурлук работят.

Техният скорошен обзор оцени дестилат от карамфил, червен женшен, сок от корейска круша и други хипотетични лекове за махмурлук и заключи, че няма задоволително висококачествени доказателства за нито едно от тях.

Ибупрофенът обаче може да помогне за понижаване на възпалението, а рехидратирането с изотонични питиета, като спортни питиета, може да помогне за заменяне на изгубената течност и йони и може да ви даде известно облекчение.

Има ли някои хора ваксинирани против махмурлук?

Някои хора са в положение бързо да създават алкохолна дехидрогеназа, с цел да разграждат спиртните питиета, а някои хора не могат да го създадат толкоз бързо. Всичко зависи от вашите гени.

„ Тези, които са в положение бързо да контролират този ензим и да разграждат алкохола... евентуално нямат махмурлук “, споделя Зафар. „ Но те са по-склонни да развият пристрастяване към алкохола, тъй като могат да пият повече без негативните резултати. “

Ограничаването може да е по-лесно, като знаете дискомфорта, който следва. „ Искаме да се опитаме да предотвратим вредите, които предизвикваме на телата си “, споделя Палмър, вместо да търсим способи за лекуване на положението.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР