С настъпването на пандемията от коронавируса в цял свят започнаха

...
С настъпването на пандемията от коронавируса в цял свят започнаха
Коментари Харесай

Над 50% от медиците с депресия заради пандемията

С настъпването на пандемията от ковид а в целия свят започнаха да ценят доста повече труда на здравните служащи. Благодарение на тях стотици хиляди човешки животи са избавени. Те обаче работят до изнемогване към този момент втора година. Тежките условия на труд, релативно ниското възнаграждение, непрекъснатият стрес и страхът от болестта оказват своето въздействие. Това изправи пред колапс целия здравен бранш. Увеличаването на работата изисква спомагателен личен състав във всички лечебни заведения, подобен обаче няма и по тази причина медицинският личен състав във всички лечебни заведения на страната привикнаха към работата под голям стрес. 

Според изследване, измежду 1 257 здравни служащи, през март 2020 година, 50.4% оповестяват за признаци на меланхолия, 44.6% тревога, 34% бодърствуване, а 71.5% възприятие на незадоволеност. Очакванията са идната година да има в допълнение пресилване при следващата COVID-19 вълна, а с това системата на опазването на здравето освен да бъде претрупана на равнище запас, само че и на психическа основа. Ето за какво от „ Изкуството да живееш “ подадоха ръка на чиновниците в областта на опазването на здравето и проведоха безвъзмездни курсове за  дихателна техника Сударшан укривам и йога извършения. Те могат да се практикуват както в медицинските кабинети, по този начин и вкъщи. 

„ С безплатните онлайн курсове, които организирахме, имахме за цел да покажем на лекарите лесни йога извършения и античната дихателна техника - Сударшан укривам, които в случай че усвоят, ще им оказват помощ да се усещат прочувствено, физически и душевен по-добре. Лекарската специалност е предопределение, която през последните две години е подложена на още по-голям напън и психическа натовареност. Ставаме очевидци на международна битка, виждаме по какъв начин медиците всеки ден се грижат за нашето здраве и оцеляване, само че нямат времето и опцията да се погрижат за своето. За да бъдем ефикасни на работното си място, съсредоточени и устойчиви, е доста значимо да се усещаме добре - физически и най-много душевен. Стресът, напрежението, тревогата, експанзията не оказват помощ на никого, в противен случай единствено усложняват човешките връзки и здраве, както на самите нас, по този начин и на нашите близки “, споделя Константин Драгов - координатор на „ Изкуството да живееш “ за България.

По думите му с дихателната техника Сударшан укривам медицинските чиновници ще реализиран самоконтрол, улегналост, прочувствено здраве, положителна сила, спокоен сън, крепко тяло и дух.  

Над 70 самостоятелни научни проучвания са посочили голям брой изгоди от техниките за дишане, като: значително понижаване на тревогата - 73% успеваемост и 41% % на ремисия при човеци, за които медикаментозното и психотерапевтичното лекуване са се провалили. 12 научни проучвания са документирали значително облекчение на депресията, демонстрирайки 67-73% успеваемост, без значение от тежестта. 

„ Дихателната техника е статистически толкоз ефикасен способ, колкото стандартните антидепресанти, само че без странични ефекти и с усъвършенствано качество на съня (три пъти повече време, прекарано в бездънен спокоен етап на сън), намаление на равнището на кортизол (биомаркер за стрес), заздравен имунитет и усъвършенствана сърдечно-съдова и дихателна функционалност. Всичко това е резултат от Сударшан крия - антична техника, състояща се от ритмични дихателни извършения, с друг пулс и движение според ит задачата, с помощта на които се облекчаваме на прочувствено, физическо и психическо равнище “, коментира Константин Драгов.

През последната година и половина в Съединени американски щати, Канада, Европа и Индия, безплатните онлайн стратегии за медицински служащи също бяха посрещнати с голям интерес.

Много от лекарите, минали курса у нас, споделят, че здравосоловното им състояие доста се е подобрило.

„ Заради доста смени и дълги нощи, изтощението, до което бях стигнала, ме беше довело до хронична отмалялост и сложни взаимоотношения с околните ми. След трите дни на курса почувствах толкоз доста сила, като че ли съм спала с дни и се освободих от това тягостно напрежение, което беше надвиснало над мен като тъмен облак. Чувствам се презаредена, щастлива и имаща какво да дам на околните си и своите пациенти “, споделя доктор.

„ Правя Сударшан укривам от няколко години, всяка заран в 6.00. Тя ме зарежда с сила, дава ми успокоение и мощ, с цел да се оправя с проблемите и напрежението в работата. Отношенията ми с пациенти и близки станаха хармонични и лишени от напрежение. Не болен съм и тялото ми е изпълнено с сила “, разказва различен общопрактикуващ доктор, който има 17-годишна процедура зад тила си.

Фондация „ Изкуството да живееш “ е интернационална неправителствена организация с идеална цел за основаване на общество без стрес и принуждение. Създадена е през 1981 година от духовния лидер Шри Рави Шанкар. Организацията извършва своите стратегии и курсове за йога, медитация, дихателни техники в над 155 страни, измежду които е и България. Самоконтролът, концентрацията и прочувствената резистентност са единствено дребна част от позитивните резултати.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР