С настъпването на лятото идват и чревни инфекции. Как да

...
С настъпването на лятото идват и чревни инфекции. Как да
Коментари Харесай

Кантарджиев: Деца без имунизации срещу морбили да не се водят в съседите държави

С настъпването на лятото идват и чревни инфекции. Как да се предпазим?

„ Не поучавам децата под 13-месечна възраст, които не са ваксинирани за морбили, да се водят на курорти в прилежащи страни, тъй като вероятността да се заразят е голяма”, изясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

„ Храната, която се употребява на морето, би трябвало да е от прекрасен източник. Да не избираме най-евтиното, а да е чисто” , добави още той.

Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи потреблението на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете.

Кантарджиев разяснява и случаите на салмонела в няколко столични детски градини, които бяха регистрирани в края на май.

„ Салмонелата е лятна зараза, присъща за нашия географски район и обичай. Всякаква животинска храна през лятото би трябвало да е доста добре термично обработена. Храна не трябва да се оставя отвън хладилника”, разясни той.

„ Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това провокира гадене, повръщане и висока температура”, обясни още проф. Кантарджиев.

Той удостовери, че е открито в няколко детски заведения в София случаи на салмонела. Оказало се е, че микробът е еднакъв.

„ Това значи, че от някъде се употребяват общи артикули, които са инфектирани или обща кухня”, добави шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев разяснява и изтеглянето на български яйца от пазара поради птичи грип. Те са от плантация за кокошки в добричкото село Дончево. Яйцата, които се изтеглят, са тези, снесени след 23 май.

„ Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците. Не би трябвало да се плашат хората. Проблемът не касае човешкото здраве” , безапелационен бе той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР