С настъпването на есента е важно да приспособим менюто си

...
С настъпването на есента е важно да приспособим менюто си
Коментари Харесай

Вижте как да се храним през есента, за да сме здрави през зимата

С настъпването на есента е значимо да пригодим менюто си към храните, типични за този сезон, с цел да подпомогнем организма си да се приспособява към изменящата се среда. През есента има огромно многообразие на вкусни, цветни и потребни сезонни плодове и зеленчуци, а посредством тях ще предоставим на тялото си всичко належащо, от което има потребност, с цел да бъде крепко и витално. Ето някои от тях:

Тиква
Тиквата е съвършеният есенен плод. Оранжевият цвят на плода се дължи на огромното количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава даже този в морковите. Съдържанието на фибри, калий и витамин С в нея оказват помощ за поддържане здравето на сърцето. Тиквата съдържа каротеноиди, които действат като антиоксиданти, а те се свързват с по-нисък риск от рак на гърдата, стомаха и панкреаса. Благодарение на ниското наличие на натрий и високото на калий, тя е най-хубавият натурален диуретик, който отстранява оттоците при бъбречни и сърдечносъдови болести. Фосфорът и магнезият пък усъвършенстват паметта и активността на нервната система.

Цвекло
Червеното цвекло е богат източник на микро- и макроелементи. Съдържа монозахариди, растителни нишки, фолиева киселина, потребни захари, белтъчини и въглехидрати. Добавено към дневното меню, аленото цвекло може да възстановява равнищата на кръвното налягане и да се отрази релаксиращо над сърдечния мускул. Сокът от цвеклото работи съдоразширяващо и редуцира натрупванията на калций, което предизвиква сгъстяване на артериите. То би трябвало да участва в менюто ни през този сезон, тъй като има и противовъзпалителни свойства.

Карфиол
Карфиолът е източник на фибри и антиоксиданти. Редовната му консумация оказва помощ за подсилване на костите, усилване на имунната система и предварителната защита против рак. Карфиолът съдържа висока равнища на витамин В4 (холин), а той спомага за поддържане на здрава нервна система. също така, попречване струпване на холестерол в черния дроб. Карфиолът е една от най-богатите и потребни храни през есента.

Ябълки
Те са доста добър източник на пектин и целулоза, съсредоточени най-вече в кората и семките. В ябълките се съдържат ябълчна и лимонена киселина, флавоноиди, витамини, потребен набор от минерали с превес на калий и бор. Установено, че ябълката е измежду храните с най-висока централизация на антиоксдиантни съединения. А те оказват помощ в битката с рака, както и забавят процеса на стареене, поради намаляването на свободните радикали. Консумацията на една ябълка ежедневно пък оказва помощ за понижаването на холестерола.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР