С настъпването на активния отоплителен сезон от началото на ноември

...
С настъпването на активния отоплителен сезон от началото на ноември
Коментари Харесай

България спря да пълни газовото си хранилище

С настъпването на дейния отоплителен сезон от началото на ноември България спря да нагнетява газ в хранилището в Чирен, а Европа даже към този момент черпи от запасите си. Данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата демонстрира, че за последно България е нараснала размера в газохранилището на 11 ноември и то минимално – с 0.01% до рекордните за страната в последните години 93.71% от потенциала на оборудването. Това е с два пункта над междинното в Европейския съюз.

Статистиката демонстрира още, че от 14 ноември насам – в унисон със захлаждането в Европа – някои страни членки на Блока към този момент са почнали да изтеглят количества от запасите си. Първи към това се насочиха Унгария, Италия, Румъния и Германия, а към 21 ноември към тях се причислиха още Чехия, Хърватия, Франция, Латвия, Нидерландия, Полша и Словакия. Продължаваща наклонност на нагнетяване се регистрира само в Испания.

Въпреки че стартира да черпи от аварийния си, потенциалът на Германия е най-запълнен – на 99.55%. Най-ниски са равнищата в Латвия (59.9%) и Унгария (85.54%).



Тази година е Европа се следи най-късното начало на отоплителния сезон поради благосклонното време. Според информацията на Reuters това от своя страна донесе на европейските страни най-дългият сезон на нагнетяване на газохранилищата в историята. Ранното начало на сезона за презареждане, късният край и рекордното нагнетяване сложиха европейските страни във допустимо най-силната позиция преди зимата и нащрек за всяко понижаване на доставките от Русия.

Рекордното зареждане въпреки всичко пристигна и със своята цена, а тя бе извънредно висока – фючърсните цени за октомври скочиха до съвсем 340 евро за мегаватчас в края на август по отношение на 45 евро година по-рано, макар че от този момент те се намалиха до към 110 евро.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЧирен газово вместилище газохранилище газови ресурси запас Европа отоплителен сезон ПоследниНай-четениЕнергетика 32 България спря да цялостни газовото си вместилище Туризъм 100 Полетите с балон – късмет за туризма в Северозапада Любопитно 1596 Опетнен или не: Големите марки ще налеят милиарди в катарския Мондиал Накратко 3677 Вечерни вести: „ Лукойл “ с ултиматум; Ремонт на Летище София Лукс 20394 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Компании 9416 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Личности 5356 Милионер в Америка: Кой е един от най-успелите български емигранти? Туризъм 5308 Испански град е разгласен за най-евтината европейска дестинация Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж вс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР