С настъпване на топлите месеци наблюдаваме за шеста поредна година

...
С настъпване на топлите месеци наблюдаваме за шеста поредна година
Коментари Харесай

НАЗП: Масово цените на скъпите плодове се обявяват подвеждащо

 С настъпване на топлите месеци следим за шеста поредна година нелоялната процедура с оповестяването на цени на плодове и зеленчуци, заяви пред в. " Труд “ ръководителят на Националната асоциация за отбрана на потребителите Стоил Алипиев.

Той даде образец с настоящите за сезона ягоди. " Навсякъде по сергиите е оповестена цена за 0.500 кг. Първата нула е мощно издължена, а цифрите след нея са смалени и петицата е направена тумбеста. Грамажът е подложен в десния низък ъгъл на етикета. В стационарните търговски обекти цената е оповестена за кг с малко по-високо число “, изясни Алипиев.

НАЗП е направила анкета, от която излиза наяве, че 90% от участвалите в изследването купуват ягоди последно, откакто са напълнили потребителските кошници, защото плодът елементарно може да бъде сплескан. " Хората си вършат авансово изследване на цените преди да преминат към покупките. Установихме, че те са запаметили цената и сравнявайки я с тази в стационарните обекти за ягоди, в напрегнатото всекидневие остават с усещането, че тук е по-ниска, пропускайки обстоятелството, че умножена по две, в действителност е по-висока “, разяснява Алипиев. Той изяснява, че стандартите за установяване на цени са свързани с единица мярка и заради това авансово заложените упования от потребителите са точно такива.

" Единица, без значение кг, литър или друга мярна единица. Представянето на цена за 500гр. е деформиране на икономическото държание на потребителя, който при равни други условия, може би не би подходил към покупка навръх този артикул “, добавя той.

Когато приказваме за съществуването или отсъствието на ефикасен предпазен и следващ надзор, ние имаме поради осигурявяне правото на информация и отбрана икономическите ползи на потребителите във всички браншове на стопанската система, както и предпазването им от рискови артикули и услуги, дава отговор Алипиев в отговор на въпроса кои са най-регулираният и най-неругилираният бранш у нас.

" Годишните доклади на контролния орган – КЗП, както и на омбудсмана, сочат, че жалбите най-често са против търговци в региона на бързите заеми, телекомите и естествените монополисти. Не зная дали можем да заключим, че тези браншове са по-малко контролирани или просто потребителите там са най-вече. Или пък, че останалите са по-регулирани “, разяснява той. " Асоциацията няма контролни функционалности, само че нашите разбори на пазара сочат, че потребителите най-вече страдат точно от търговци в тези сфери – поради неуважено право на претенция, неравноправни договорни връзки, нелоялни практики. Наблюденията ни също по този начин сочат, че отсъства цялостна отбрана в региона на потребителските права, както и идея и тактика за ефикасен надзор на пазара “, споделя още специалистът по потребителска отбрана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР