С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва

...
С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва
Коментари Харесай

Радев поднесе венци пред паметника на Светите братя и отправи поздрав

С нашия принос към международното културно благосъстояние през днешния ден ние би трябвало да се усещаме сродени с нашата писменост, език и общата ни културна памет. Това съобщи президентът Румен Радев от Народната библиотека " Свети Свети Кирил и Методий ", където сервира цветя пред паметника по случай 24 май - Деня на просветата, културата и славянската книжовност.
По думите на президента от България Русия е получила своята книжовност. От нашите български земи пристигна в Русия християнството и остарелия църковно-славянски език, акцентира Румен Радев.
" Трябва да се обръщаме повече към учените, и на такива международно известни фактори като съветския академия Дмитрий Лихачов, който споделя, че на България Русия дължи своята нематериалност, своето духовно начало и съветската литература. От България ние получихме и устно, и документално църковно-славянския език и този върховен пласт на литературата. Ето тук е казано всичко ", се базира на Лихачов в словото си президента Румен Радев.
По-рано от пресцентъра на президентството разпространиха формалното приветствие на президента Румен Радев към българския народ по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май.
Думите са домът, в който живеем. Нека не позволяваме в него да се засели плесента на незнанието, самодоволството и безкнижието, се споделя в обръщението.
Гордеем се с цивилизационния принос на българската писменост и словесност към духовността на славянските нации и културното благосъстояние на света, декларира още президентът и показва, че това е празник на духовното извисяване и на устрема към рационализиране посредством достиженията на науката и културата.
Радев отбелязва, че макар че тази година няма да се организира обичайното шествие, в съкровението на сърцето си всеки един ще има опцията да оцени смисъла на 24 май. " Насаме с думите и възприятията си, с мисълта за приятелите и околните, с които го сродяват езика и писмеността, претърпените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни вършат българи. Дори когато хиляди километри ни разделят от Родината ", акцентира президентът.
Той припомня, че България е възкръснала с помощта на просветата и културата и показва, че " отново те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развиването, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България ".
Духът надмогва всяко тестване, приключва обръщението си президентът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР