С нарастващото социално неравенство се преразпределя сигурността, която е важен

...
С нарастващото социално неравенство се преразпределя сигурността, която е важен
Коментари Харесай

Харалан Александров: Исканията на ромите в Сотиря поразително припомнят тези на ВМРО

" С възходящото обществено неравноправие се преразпределя сигурността, която е значим детайл от качеството на живот. Има едни територии, където животът е относително сигурен. Далеч не е по този начин в други, от които обществото и страната са се отдръпнали. Те стартират да се трансформират в гета. В Сотиря чухме вопъла на една гетоизираща се територия ". Така общественият антрополог Харалан Александров разяснява случаите с принуждение над деца в сливенското село Сотиря и добави, че настояванията на ромското население там се поразително напомнят тези от програмата на Вътрешна македонска революционна организация.
В изявление за bTV Александров добави, че един от най значимите разграничителни белези сред гетото и цивилизованата територия е опцията да упражняваш брутално принуждение безнаказано.
" Всички ние имаме разрушителна, насилническа част. Ако средата не ни е социализирала по метод, който да удържа тези пориви, от време на време ги практикуваме в действителността ", разяснява Александров.
" В момента българската междинна класа е втренчена във властта и елитите и упорства те да създадат нещата по-добре. Някак си стартира да се изолира и да не вижда обществения си неуспех ", сподели още той.
" В обществото тече развой на все по задълбочаваща се криминализация. В тези обитаеми места живеят дружно нарушители и жертви, без да има просвета жертвата да се пази ", разяснява от своя страна Тихомир Стойчев, някогашен шеф на ЦСБОП.
След следващото посягане над дете жителите на с. Сотиря желаеха непрекъснато наличие на полиция в селото. По думите им, в случай че това не бъде обезпечено, няма да пуснат децата си на учебно заведение.
Хората упорстват за пожизнен затвор без право на обжалване при посягане над дете. На няколко места в селото се събира и подписка с искане за смяна на закона.
Кметът на Сотиря Димчо Георгиев съобщи, че след случаите в селото има непрекъснато полицейско наличие. Ще желаят обаче и отсега нататък да е по този начин.
Бабата на грубо убитата Кристин съобщи, че на 17 или 18 септември ще отидат пред Народното събрание, с цел да слагат настояванията си. Настояват за среща с депутатите.
Тя се обърна с апел към всички хора, които също желаят смяна в закона, да ги поддържат и да дойдат пред Народното събрание.
Междувременно от Районната прокуратура в Сливен ще изискат непрекъсната мярка „ задържане под стража ” за двамата мъже, които са арестувани за блудствени дейности с 8-годишно момиче в Сотиря.
Единият е 15-годишен юноша, за който се счита, че е взел участие в закононарушението, а другият е възрастен мъж на 68 години, който е живеел краткотрайно в пристройка в дома на фамилията на момичето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР