С нарастващия брой компании и физически лица, които създават своя

...
С нарастващия брой компании и физически лица, които създават своя
Коментари Харесай

Как да си изберем подходящ домейн?

С възходящия брой компании и физически лица, които основават своя виртуална еднаквост през последните години, опциите за подобаващи домейн имена последователно понижават. Същевременно в бранша навлизат от ден на ден нови участници без опит в интернет бизнеса, които не постоянно знаят по какъв начин да изберат най-подходящия домейн за своя уеб план. За тяхно облекчение най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ разгласява набор от препоръки и правила за избора на най-хубаво название на уеб страница.

„ Изграждането на всеки нов уебсайт стартира с избора на домейн и в този развой би трябвало да бъдат взети поради голям брой фактори. Домейнът би трябвало да може да се запомня елементарно, да бъде изписан вярно от посетителите на уеб страницата, без те да се объркват, а в по-широк смисъл – и да спомага за налагането на марката на компанията или името на организацията. Добре е да помислите за всички тези аспекти преди да стартирате плана, тъй като по-късно ще е доста по-сложно да го ребрандирате в придвижване, в случай че потребителите към този момент са го запомнили с предходното име”, споделя Цветелина Ненкова, маркетинг управител на СуперХостинг.БГ.



Ето и препоръките от екипа на хостинг компанията:

Изберете малко име

От основно значение е да изберете колкото може по-кратък домейн, с цел да улесните оптимално изписването му от посетителите на бъдещия ви уебсайт. Тази наклонност се следи както при домейните, по този начин и при комерсиалните марки, а от ден на ден компании се ребрандират, заменяйки дългите думи, с които са били известни с дву- или трибуквени абревиатури.

Използвайте основни думи

Ако сте компания или неправителствена организация, в общия случай най-подходящо е домейнът да подхожда на запазената марка или наименованието. В някои характерни случаи обаче е по-добре да включите в домейна и основни думи, съответстващи на активността ви. Този метод би могъл да ви донесе минимум две преимущества. Първо той ще спомогне за по-тясното асоцииране на вашия уебсайт със съответния пазарен сегмент или сфера на активност. Второ – ще спомогне за оптимизацията на уеб страницата за търсещите машини (търсачки) и надлежно – увеличението на неговия трафик. Затова може да е добра концепция да включите думи, които потребителите постоянно употребяват, когато търсят в търсачките.

Изберете най-подходящата домейн зона

Въпреки че домейн зоните.com и.net са най-широко публикувани, в редица случаи е по-подходящо да запазите друго уголемение, което подхожда по-добре на активността ви. Така да вземем за пример, в случай че бизнесът ви има ясно изразен народен темперамент, ще бъде добра концепция да заложите на.bg домейн. Ако пък е с европейска устременост или правите експорт за Стария континент, тогава.eu е подобаващ избор. Други по-популярни домейн зони са.org за нестопански организации,.info,.biz, както и.me (националният домейн на Черна гора), поради близостта му с българската дума „ ме “ и британската „ me”, което разрешава основаването на истински комбинации.

Заложете на нови домейни

Ако търсите по-оригинално и тематично название за своя уебсайт, можете да употребявате така наречен нови домейн зони, предлагани от СуперХостинг.БГ. Новите домейни от първо равнище (new gTLD – top level domains) са разширения, които подхождат на разнообразни сектори – да вземем за пример.shop,.guru,.news,.hotel,.cars,.secure и други Те са над 100 и потреблението на уместно уголемение измежду тях може да ви даде нови изобретателни благоприятни условия за основаване на запомящ се уебсайт и позициониране в съответен бранш.

Поискайте мнението на другари

Не решавайте сами. Разпитайте колкото може повече другари и познати дали определените от вас домейни съгласно тях са подобаващи. Колкото повече хора помислят по вашия проблем, толкоз по-голям късмет има те да се сетят за аспекти, които не са ви хрумвали на вас. Затова преди да купите домейна съберете колкото може повече отзиви.

Добавете локация, в случай че е уместно

Ако вашият бизнес е местен, в избрани случаи можете да добавите в домейна и своя град, район или даже жилищен комплекс. Така потребителите ще ви откриват, когато търсят услугите, предлагани от вас в тъкмо избраното обитаемо място или квартал.



Не обърквайте потребителите

От сериозно значение за визитите, а от там и за продажбите е домейнът да не съдържа букви и комбинации от букви, които могат да бъдат разбрани двузначно. Такива могат да бъдат изписването на „ ш “, „ ч “ или „ ъ “ с латински букви, избора на „ i” или „ y” за един и същи тон, потреблението на всекидневен жанр и други Старайте се да избягвате сходни двусмислени комбинации, доколкото е допустимо. Важно е също да избягвате потреблението на тирета, тъй като потребителите надали ще запомнят къде тъкмо се изписват те.

Добавяне на числа

В избрани случаи домейнът може да стане по-запомнящ се, в случай че замените избрана писмен знак с цифра. Например „ i” с „ 1 “ или „ е “ с „ 3 “. Имайте поради обаче, че триумфът на този метод зависи от естеството на аудиторията, към която са ориентирани вашите послания. Ако оферирате услуги и артикули за младежка публика, прибавянето на числа може да е доста добра концепция. Ако обаче таргетирате съществени корпоративни клиенти, то сигурно не е уместно.

Направете изследване

Преди да запазите даден домейн, проверете дали има други уеб сайтове със сходни домейни или сходни имена на компании в Търговския указател. Едно малко авансово изследване може да ви спести съществени проблеми в бъдеще, в това число и правосъдни каузи или най-малкото – потребността да ребрандирате към този момент работещ план.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР