С нарастването на гнева в Близкия изток заради ударите на

...
С нарастването на гнева в Близкия изток заради ударите на
Коментари Харесай

Трагедията в Газа: Дивиденти за Русия и Китай, удар по имиджа на САЩ

С повишаването на гнева в Близкия изток поради ударите на Израел в Газа, Китай и Русия намират обща идея в района и в поддръжка на палестинците, написа в разбор на геополитическата обстановка Reuters.

За Москва и Пекин бомбардировките на Израел в Газа след офанзивите на Хамас, при които починаха 1400 израелци, са опция да се изявят като водачи на развиващия се свят, за разлика от Съединени американски щати, които поддържат изрично съдружника си Израел.

Китай приканва за въздържаност и преустановяване на огъня, само че и не пропуща да изостри рецензиите към Израел.

" Действията на Израел излязоха отвън рамките на самоотбрана ", съобщи през седмицата китайският външен министър Ван И и прикани да спре " груповото наказване " против жителите на Газа.

Русия изрази състрадание към палестинците, като в същото време упрекна Съединени американски щати.

" Мисля, че доста хора ще се съгласят с мен, че това е ослепителен образец за неуспеха на политиката на Съединените щати в Близкия изток ", съобщи съветският президент Путин.

Общата идея на Путин и Си

Както Путин, по този начин и китайският водач Си Дзинпин се стремят да задълбочат връзките си с Глобалния юг, виждайки в това стопански благоприятни условия и метод да балансират дипломатическото въздействие на Съединени американски щати и техните съдружници.

Това беше демонстрирано и през седмицата, в която Китай беше хазаин на среща на върха за самодейността " Един пояс, веднъж ", която отпуска стотици милиарди долари за инфраструктурни планове в Близкия изток, Африка, Латинска Америка и Азия, отбелязва Reuters.

Путин участва на събитието и организира тричасова среща със Си с фокус към " изчерпателен продан на отзиви по отношение на палестинско-израелската обстановка ", заяви Китай.

" Китай и Русия към момента преглеждат рецесията по-скоро от позиция на Съединени американски щати, в сравнение с Палестина или Израел ", разяснява Джон Алтерман, шеф на Близкоизточната стратегия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

" Ако Съединени американски щати могат дейно да активизират света, това е неприятно за тях. Ако техните съдружници стават все по-изолирани, те виждат в това нещо положително за себе си ".

Макар че тактиките на Русия и Китай в Близкия изток не са изцяло съгласувани, те имат доста общо между тях.

Подкрепа за Палестина

Русия остро подлага на критика Съединени американски щати, само че Китай в множеството случаи заобикаля това – контрастност спрямо началото на войната в Украйна, когато поддръжката на Китай за Русия насочи нежелано внимание към дипломатическата му позиция.

Пекин разгласи възходящото си въздействие в Близкия изток тази година след изненадваща договорка за възобновяване на връзките сред Саудитска Арабия и Иран.

Русия също усъвършенства връзките си с Иран, което включва доставки на безпилотни самолети и обща идея в поддръжката на сирийския президент Башар Асад.

И Китай, и Русия имат обща история на поддръжка за палестинците и подлагат на критика това, което съгласно тях е маргинализирането им от страна на Съединените щати.

" Ясно е, че има общ интерес да се подчертае отрицателната роля на Съединени американски щати в спора ", изяснява Жан-Луп Самаан, старши теоретичен помощник в Института за Близкия изток към Националния университет на Сингапур. " И това се вписва в по-широкия им подтекст за нуждата от създаване на различен на Съединени американски щати международен ред. "

Държавните медии на Русия оповестиха, че тя изпраща филантропична помощ за Газа, а Китай изпрати своя делегат за Близкия изток в района, където той се срещна със специфичния представител на Русия. В четвъртък Русия съобщи, че координира близкоизточната си политика с Китай.

" Нито една от действителностите, които шокираха огромна част от света на 7 октомври, не участва в китайските вести.

Вместо това, се показват израелските бомбардировки в Газа, без да се изяснява, че задачата е единствено инфраструктурата на Хамас ", споделя Карис Вите, шеф на SIGNAL Group, мозъчен концерн за китайско-израелски връзки, основан в Тел Авив.

Търсене на съдружници

Войната на Русия в Украйна ѝ дава спомагателен тласък да се причисли към палестинската идея.

На този декор, Съединени американски щати се пробват, с стеснен триумф, да убедят Глобални юг да се сплоти зад Украйна.

Проф. Ма Сяолин, специалист по Близкия изток, счита, че Китай е неутрален към палестинците и Израел, само че в случай че бъде притиснат, ще застане на страната на арабските си сътрудници.

" Ако Израел, с поддръжката на Съединени американски щати разшири мащаба и обсега на войната и аргументи повече филантропични жертви, Китай несъмнено ще наклони везните на поддръжката си в интерес на палестинците ", добавя ученият, представен от Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР