С напредването на, на дневен ред излязоха два въпроса от

...
С напредването на, на дневен ред излязоха два въпроса от
Коментари Харесай

Каква военна помощ можем да окажем на Украйна и кой да пази собственото ни небе

С напредването на, на дневен ред излязоха два въпроса от боен темперамент. Първият е с каква военна помощ може да се включи България в общите старания на западните страни за въоръжаване на Украйна. А вторият: по какъв начин ще се охранява българското въздушно пространство в случай, че страната ни разполага единствено на старите руски МиГ 29, които се поддържат от Русия.

Вторият въпрос в действителност е доста по-сериозен, тъй като даже на 18-та година след влизането в НАТО, въоръжението на Българската войска продължава да зависи от Русия. До месеци основни звена от въоръжените ни сили може да излязат от строя поради насилственото разкъсване с Москва.

Песимистичните прогнози са, че до края на годината България може да остане без бойна авиация, радари и други системи.

Каква военна помощ може да изпрати България?

Решенията по отношение на военната помощ за Украйна се взимат на съюзно равнище в НАТО и Европейски Съюз, като държавното управление е доста деликатно в мненията си по тематиката. До момента няма публично удостоверение, че България е изпратила военна помощ.
България няма опция да даде изтребители МиГ 29 или щурмоваците Су-25, тъй като НАТО не си разрешава сходна поддръжка – най-малко към този момент, а и странат ни няма задоволително летящи машини.

България, обаче, има благоприятни условия да окаже доста значима помощ и да реагира най-много със стрелкови муниции за " Калашников " и други, средства за непосредствен пердах, муниции за танкове и оръдия, РПГ, противозенитни реактивни комплекси, разясниха военни специалисти пред Мediapool.

Украинската войска познава тези системи, а и те са релативно лесни за приложимост.

Мунициите и оборудването може да се вземат от армията, след което да се попълнят неналичията с българско произвеждане.

" Форматите, в които се разисква военна помощ за Украйна, са съюзните формати - НАТО и Европейски Съюз ", разяснява военният министър Драгомир Заков във вторник пред БНР.

Кой ще пази въздушното ни пространство?

Преди ден президентът и висш главнокомандващ Румен Радев изиска да се подхващат " неотложни ограничения " за обезпечаването на защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

Това обаче все още е доста мъчно и специалисти разясниха пред Mediapool, че е на практика невероятно.

България продължава да разчита единствено на старите руски изтребители МиГ 29, с цел да пази небето си. Поддръжката им обаче минава през Русия и след започването на войната в Украйна не е ясно по какъв начин ще се обезпечи ремонта на машините.
Като варианти към този момент отпадат Русия, Украйна и Беларус. Ремонтни действия на този тип самолети се правят и в Полша, само че поляците разчитат да взимат ремонтни комплекти от Русия, тъй че животът на нашите МиГ 29 е с все по-ограничени времеви рамки.

Към момента България разполага с 14 машини, от които летят по-малко от половината. Поне съгласно формалната информация, а практиката е неофициалната да е още по-тревожна.

Става все по-ясно, че България мъчно може да ги употребява до 2030 година, каквито бяха проектите до момента.

В същото време поради пандемията производството на поръчаните от Съединени американски щати и към този момент платени изтребители F-16 се бави.

На каква помощ може да разчита България?

Съюзниците, най-много Съединени американски щати, могат да разположат в България повече изтребители F-16 и в тази посока се работи, само че казусът е, че няма готови български водачи, техници и други експерти по веригата.

Усвояването на нова платформа изисква две години в най-оптимистичния случай.

Така че България няма опция с изключение на да разчита на помощ за Аir Policing от други страни в НАТО. В този смисъл популистки изявления, че България сама би трябвало да си охранява небето, са

И други проблеми

Скъсването на зависимостта на българската войска от Русия бе проспано от няколко държавни управления и в този момент това ще коства доста скъпо.

Според няколко източника на Mediapool до края на годината България може да остане без бойна авиация, само че и без радари.

Това постанова да се форсира планът за закупуването на нови 3D радари, който е на стойност към 300 млн. лв.. Проблеми, обаче, ще има и с всички останали системи, които са свързани с Русия, а те не са малко в армията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР