С напредването на мача публиката на Arthur Ashe Stadium, която

...
С напредването на мача публиката на Arthur Ashe Stadium, която
Коментари Харесай

Невероятната тенис история на Джон Милман

С напредването на мача публиката на Arthur Ashe Stadium, която обожава Роджър Федерер, ставаше все по-изнервена. Иван Любичич седеше неподвижно, прехапвайки устни при следващата неточност на Маестрото. Съпругата на Федерер, Мирка, се почесваше невярващо по главата, когато швейцарецът загуби третия сет.

Изглеждаше като следващата протоколна победа за любимец в Ню Йорк, откакто Федерер водеше със сет и пробив против международния номер 55 Джон Милман. Австралиецът обаче реализира ефектен поврат, с цел да в профил огромния първенец и да се класира за първи път в кариерата си в четвъртфиналитен а US Open.

Определян от мнозина за „ journeyman “, австралиецът в никакъв случай до този миг не бе достигал до последната осмица в който и да е шампионат от Големия Шлем. Предвид играта и силата, които сподели обаче, безспорно е изненадващо, че за първи път чуваме за Милман.

Кой в действителност е той? Защо направи огромния пробив в този момент? Защо тъкмо против Федерер? Ето няколко обстоятелството за индивида, виновен за най-голямата изненада в шампионата при мъжете досега:

Преди сезона на трева Федерер поканил точно Милман за взаимни тренировки в Швейцария. Маестрото надали се е надявал на сходно изложение на признателност, само че след снощния дуел похвали австралиеца:

„ Напомня ми на Давид Ферер, а аз почитам доста този вид играчи. Обичам да следя интензитета в тренировките им и пристрастеността, която влагат в играта “, съобщи швейцарецът.

По време на директното предаване по американската телевизия ESPN Брад Гилбърт съобщи, че е получил известие от Анди Мъри. Британецът е обяснил, че Милман обича горещите и влажни условия, каквито бяха те във вчерашната вечер в Ню Йорк. Когато не тренира с Федерер в Швейцария, австралиецът се приготвя в Бризбън, където температурите също са доста високи и влажността е забележителна.

„ Роджър е моят воин и образец за подражение. Харесвам и щаба му. Той постоянно е бил измежду елементарно наличните играчи в съблекалнята. Винаги когато го видех, спирах, с цел да си побъбрим. Почувствах известна виновност през днешния ден, тъй като сигурно не бе най-хубавият му ден “, съобщи Милман.

До този миг австралиецът нямаше победа над състезател от топ 10. Вече салдото му в такива среще е 1-10. Тази статистика не е изненадваща, откакто Милман в никакъв случай не е бил по-напред от 49-то място в света, а предишния октомври изпадна до номер 218. Никога не е печелил купа на сингъл в кариерата си, а единствено петима тенисисти с ранкинг отвън топ 50 са побеждавали Федерер в шампионати от Големия Шлем. Последният случай, преди нощес, бе загубата на швейцареца от Сергей Стаховски на Уимбълдън през 2013 година

„ Вероятно множеството хора са в потрес, че завоювах. Но това е страхотното на тениса – постоянно може да се получат изненади. “

„ И преди мача бях на мнение, че неслучайно съм стигнал до 4-и кръг. Винаги играя, абстрахирайки се от реномето на съперника си. Ако успееш да го постигнеш, улесняваш доста задачата си още през цялото време. “

Милман може да се похвали с най-хубавите статистики на ретур на тазгодишния US Open, наедно с Новак Джокович. Австралиецът е върнал в полето 81% от сервисите на своите съперници. Или 309 сполучливи ретура от общо 381 изиграни. Спечелил е 28 % от точките, когато съперникът му е извършил първи сервис и близо 60 % на втори. Федерер вкара в полето единствено 49% от първите си начални удари – най-ниският % за швейцареца от началото на конкуренцията в Ню Йорк.

Милман бе отвън тениса за близо година сред май 2013 година и април 2014 година поради проблеми с рамото. Кариерата му бе застрашена от несвоевременен край поради тази травма. През 2017 година пък австралиецът се подложи на интервенция, кояго то принуди да пропусне първите 4 месеца от сезона.

Преди шампионата Милман призна, че не се усеща убеден, защото конкуренцията е прекомерно жестока и даже дребни проблеми със здравето, могат да се окажат съдбовни. По това време международният №55 към момента усещаше болки в гърба, които го изтезаваха още в Синсинати.

Въпреки всичко Милман има 18 победи от 33 мача през тази година и е несъмнено, че през този сезон ще запише персонален връх за брой изиграни дуели.

„ Предизвикателството е огромно – от финансова, психическа, ментална позиция. Трудно е да започнеш от нулата няколко пъти. Но го правиш. И се влагаш в процеса по възобновяване поради моменти като този. Чувстваш, че си получил заслужена премия за всички старания “, приключи австралиецът.

Милман ще се изправи против Новак Джокович в борба за място на полуфиналите на US Open.

Източник: Matt Wilansky, ESPN.com; Превод: Tenniskafe.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР