С напредъка на кризата излизат все повече пробойни в социалните

...
С напредъка на кризата излизат все повече пробойни в социалните
Коментари Харесай

Родители остават без болничен за гледане на дете

С напредъка на рецесията излизат от ден на ден пробойни в обществените права на жителите. Единият от проблемите е дали се поставя болничен на родители, чиито деца не могат да посещават детска градина/училище поради изключителното състояние. Целенасочено или не, заповедта на здравния министър Кирил Ананиев по този въпрос оставя прекомерно огромно поле за свободни тълкувания, а в това време фамилии в невъзможност са принудени да се лишават от приходи.

В последните дни идват от ден на ден сигнали, че персоналните лекари не дават болничен за гледане на дете, в случай че не става дума за карантина. Много фамилии са принудени да изчерпят платения отпуск и на двамата родители, с цел да се оправят със обстановката. Самотните родители обаче нямат този " разкош " - за тях остава само заплатен, а по-късно неплатен отпуск.

Проблемът се още веднъж се свежда до това по кое време се поставя болничен при неявяване на болест и какво тъкмо е карантина - с такава дискусия започнахме и началото на епидемията. Според член 162 на Кодекса на труда служащият или служителят има право на отпуск при краткотрайна нетрудоспособност заради карантина, премахване от работа по наставление на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от фамилията, необходимо придружаване на болен член от фамилията за медицински обзор, проучване или лекуване, както и за гледане на крепко дете, върнато от детско заведение заради карантина в заведението или на детето. В член 13а на Кодекса за обществено обезпечаване написа, че за това време се поставя парично обезщетение.

Този текст, съгласно юрист Михаела Димитрова, значи, че в тази ситуация е редно да се употребява обезщетение от Национален осигурителен институт. Заповедта на министъра на опазването на здравето от 13 март (в която бе разпоредено да се затворят ясли, градини и училища) следва да се пояснява като слагане под карантина на заведение, счита Димитрова. Нейни сътрудници обаче са на противоположно мнение. За тях не е толкоз еднопосочно, че съществуващото състояние е еднакво на карантина, не на последно място и поради формулировките в заповедта на здравния министър от 13 март.

Болничният при карантина е организиран в редица нормативни актове - КСО, закона за здравето и наредбата за здравната експертиза, само че в тях не е посочено определение какво е карантина. Такава формулировка има в директива от 2014 година за отбрана при пожари, бедствия и изключителни обстановки. " Карантина са административни, медико-санитарни, ветеринарни и други ограничения, ориентирани към попречване на разпространяването на инфекциозни болести и свързани с налагането на необикновен режим върху стопанската или други типове активност, ограничение на напредването на популацията, транспортните средства и животните ", написа в този подзаконов нормативен акт. За разлика от Банско обаче, където ясно бе посочено, че жителите се слагат под карантина, за затварянето на учебните заведения няма елементи. " Не можеш да поставяш под карантина празни пространства, каквито са сега учебните заведения - там няма кой да бъде карантиниран ", разяснява юрист Ангел Бузалов пред Би Ти Ви. Затова той счита, че в тази ситуация не се поставя болничен.

" Има разлика сред затваряне на детски градини, учебни заведения, детски ясли и така нататък като мярка за ограничаване разпространяването на КОВИД-19 и затваряне поради доказани случаи на заразно заболяване. В случая нямаме наставление на РЗИ за затваряне на детската градина/училище/ясла, а имаме заповед, която е общ административен акт, и с нея се постановат съответни ограничавания. Ако приемем, че затварянето на учебни заведения и градини на това съображение е карантина, то тогава би трябвало да стигнем до неуместния извод, че в болничен ще излязат и всички чиновници на заведения за хранене да вземем за пример, тъй като и те са затворени на същото съображение - т.е като противоепидемична мярка ", разяснява пред " Сега " юрист Мария Шаркова.

Национален осигурителен институт също счита, че наредбите на КСО не би следвало да са използвани при гледане на здрави деца, които са у дома заради това, че не работят детските заведения вследствие на изключителното състояние, само че акцентират, че способени по проблема са районните здравни инспекции и Министерството на здравеопазването. " Здраво дете се връща от детското заведение, когато в заведението има/е имало болно дете/деца от заразна болест, каквито са шарките, заушката и други, защото в тези случаи самото детско заведение се слага под карантина и не се позволяват в него здравите деца. В този случай болничен лист се издава въз основа на служебна записка от шефа на детското заведение за наличността и периода на карантината и за невъзможността детето да бъде трансферирано в друга група, а в случай че детето е болно и е сложено под карантина, то според от болестта му се издава болничен лист на този, който ще го гледа. Това е уредено в член 39 от Наредбата за здравната експертиза. Именно тези случаи са регламентирани и  в член 11, алинея 1, т. 1, писмен знак „ а “ и в член 45, алинея 1, т. 5 от Кодекса за обществено обезпечаване ", показват от осигурителната институция.

Казусът бе коментиран преди ден от здравния министър Кирил Ананиев. Без заобикалки той съобщи, че родителите следва да си вземат заплатен, а по-късно и неплатен отпуск, с цел да си гледат децата или да намерят здрав родственик, който да ги гледа, до момента в който те работят. Подобна беше позицията му и при започване на рецесията при първите българи, сложени под карантина, до момента в който министър председателят Борисов не изиска това да се уреди.

Преди дни общественият министър Деница Сачева разгласи, че се разисква отваряне на предпазени градини, в които да се одобряват децата на хората от първа линия на борбата с ковид - лекари, служители на реда, фармацевти и пр.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР