С намаляване на детската смъртност, раждаемостта също намаляваОтглеждането на здрави

...
С намаляване на детската смъртност, раждаемостта също намаляваОтглеждането на здрави
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Може да не стигнем никога 12 млрд. души

С понижаване на детската смъртност, раждаемостта също понижава

Отглеждането на здрави деца води до така наречен „ демографски дял ”, уточни Бил Гейтс

Води ли до претъпканост на планетата спасяването на живота на децата? На този въпрос дават отговор Бил и Мелинда Гейтс, които посредством своята фамилна фондация развиват дейна филантропска активност, включително за понижаване на детската смъртност в разрастващите се страни.

Оказва се, че когато повече от децата живеят след 5-годишна възраст и когато майките могат да решат дали и по кое време да имат деца, броят на популацията не се повишава, а в противен случай – понижава, показва Мелинда Гейтс. Данните, показани от семейство Гейтс, демонстрират, че макар опасенията от презаселване на планетата, популацията може в никакъв случай да не доближи 12 милиарда души.

„ Родителите имат по-малко деца, когато са уверени, че тези деца ще оцелеят до зрелост. Големите фамилии по някакъв метод са застраховка против трагичната възможност да изгубят наследник или щерка ”, споделя Мелинда.
още по тематиката
Виждаме този модел през цялата история, аргументира се тя. Навсякъде по света, когато смъртността измежду децата пораства, раждаемостта също се усилва. Това се случи във Франция в края на 1700-те, в Германия в края на 1800-те, в Аржентина през 1910 година, в Бразилия през 60-те години и в Бангладеш през 80-те години на предишния век.

Бил Гейтс, от своя страна, приказва за още една изгода от модела, който разказва Мелинда. „ Първите деца оцеляват, след това фамилиите вземат решение да имат по-малко деца – а това може да докара до експлоадиране на стопански напредък, което икономистите назовават ​​„ демографски дял ”. Ето по какъв начин работи той, съгласно Гейтс:

Когато фамилиите отглеждат повече деца, се получава едно относително огромно потомство. След това, когато фамилиите решат да имат по-малко деца, идващото потомство е доста по-малко. В последна сметка една страна приключва със относително повече работоспособни хора – и релативно по-малко подвластни лица (много остарели или доста млади хора).

„ Това е рецепта за бързо икономическо развиване, изключително в случай че страните се възползват от нея посредством вложения в опазването на здравето и образованието ”, споделя Бил Гейтс.

За благополучие, броят на смъртните случаи при децата евентуално ще продължи да понижава, счита той. Процентът на нововъведенията в здравето на децата е изключително висок и светът стартира да реализира прогрес по някои от най-упоритите провокации в тази област.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР