С наложеното вето върху покупката на изтребителите Ф-16 президентът наложи

...
С наложеното вето върху покупката на изтребителите Ф-16 президентът наложи
Коментари Харесай

Атлантически съвет: Ветото за изтребителите е вето върху националния интерес

С наложеното несъгласие върху покупката на изтребителите Ф-16 президентът наложи несъгласие върху българския народен интерес . Това е позицията на Атлантическия съвет за наложеното от президента Румен Радев преди часове несъгласие върху ратификацията на четирите закона за придобиване на осем изтребителя Ф-16.

" Това е несъгласие и върху построяването на по-стабилен Югоизточен фланг на НАТО пред лицето на съветската опасност и нарушавания стратегически баланс в Черно море! Т ова е демонстрация на доведената до прекаленост персонална упоритост, която слага себе си над националната идея и евроатлантическия избор на обществото ", се споделя в позицията на неправителствената организация.
 Румен Радев блокира с несъгласие договорите за F-16
Румен Радев блокира с несъгласие договорите за F-16

Острите разногласия в Народно събрание демонстрират, че не е реализирано общствено единодушие

Според тях връщането за ново разискване в Народното събрание на четирите контракта, свързани с покупката на изтребителите е " несъгласие върху началото на процеса на софтуерно превъоръжаване на българските въоръжени сили ".

" Това е несъгласие върху бъдещето на Военновъздушните сили ! Този ход на господин Радев саботира националните ни старания да изградим по-силна България в по-силен Алианс ", се споделя в позицията на Атлантическия съвет.

Според тях претекстовете на господин Радев са официални и заблуждаващи.

От Съвета не одобряват аргументите за наложеното несъгласие - по-задълбочено разискване на финансовите параметри, въоръжението и нуждата да има " необятен консенсус и поддръжка " за придобиването на F-16.
 Правителството утвърди договорката за Ф-16
Правителството утвърди договорката за Ф-16

Каракачанов подписва четири контракта за $1,256 милиарда

Припомняме, съгласно признатото решение от държавното управление и гласувано по-късно от Народното събрание, България се задължава да даде вкупом цялото финансиране на договорката , а самите самолети ще получи в период от четири години. Спорове имаше и за оборудването на самолетите, както и за инфраструктурата, която страната ни би трябвало да построи , с цел да може да експлоатира машините пълноценно.

Припомняме, на 10 юли 2019 година министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе утвърдена от Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака ".

На 15 юли държавното управление актуализира бюджета поради закупуването на изстребителите. В законопроекта се планува и нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..
 Христина Вучева: 2 милиарда лева за новите изтребители Ф-16, са
Христина Вучева: 2 милиарда лева за новите изтребители Ф-16, са " изгубени пари "

Икономическа неначетеност е увеличението на недостига за осемте

Според Атлантическия съвет " острите разногласия в Народното събрание при разискването на ратификационния закон въобще не демонстрират, че по параметрите на контракта не е било реализирано необятно публично единодушие " .

" Придобиването на F-16 е въплъщение на евроатлантическия цивилизационен избор на нашия народ. Това, което видяхме в Народното събрание въобще не беше липса на социална поддръжка, а една дирижирана политическа партизанщина в помощ на инспирирана и от вън лобистка акция срещу F-16 ", пишат от Атлантическия съвет.
 Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има
Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентировка

Те акцентират, че офертата на Швеция за изтребителите Грипен не включваше оферта за комплект въоръжение . Мотивът на Атлантиците е, че в случай че бяхме избрали Грипен, занапред трябваше да се търси въоръжение от трети страни. Това щеше да отнеме време и в последна сметка да коства по-скъпо.

" F-16 обаче ни беше препоръчан с цялостния пакет въоръжение. На този стадий, също по този начин към този момент стана ясно, не е належащо придобиването на цялото въоръжение въздух-повърхност. Все отново и в този момент ние придобиваме част от него. Практиката е, че на първо време следва да бъдат усвоени качествата въздух-въздух, а с лед това и въздух-повърхност, с което ще се реализиран и цялостните оперативни качества ", пишат от НПО-то.

Те акцентират обновения план от Народното събрание, признат през юни 2018 година, съгласно който се отсрочва за по-късен стадий придобиването на въоръжение за преносими и стационарни цели на повърхността с висока акуратност на поразяване. В решението е записано, че за решение на задания с новия вид военен аероплан е наложително и придобиването на съществени видове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи влияние във всевъзможни МТУ, през деня и нощем по • въздушни цели във и отвън рамките на образната видимост.

Атлантиците оспорват и претекста за " постижими за страната финансови параметри ", F-16 блок 70/72 е най-хубавият военен аероплан, който все още страната ни може да си разреши.
 Горанов подготвен за двумилиардното фискално изпитание Ф-16
Горанов подготвен за двумилиардното фискално изпитание Ф-16

Дефицитът нямало да включва тези 2 милиарда лева

" Точно в този миг стопанската система на страната ни разрешава да стратираме дълго отлагания план за превъоръжаване на българските военновъздушни сили с нов вид военен аероплан . Цената на бойните самолети се дефинира от пазара, а наклонността е за в бъдеще тази техника да нараства. Така че в този момент е идеалният миг договорът да бъде подписан ", написа в мнението на Атлантическия съвет.

Те приканват депутатите да прегласуват закона и да доведат процеса до сполучлив край.
 Атлантическият съвет зове депутатите да отсрочат ваканцията си поради Ф-16
Атлантическият съвет зове депутатите да отсрочат ваканцията си поради Ф-16

Настоява първо гласуваните закони да бъдат обнародвани в ДВ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР