С наложените ограничения в страните заради пандемията от коронавируса Covid-19,

...
С наложените ограничения в страните заради пандемията от коронавируса Covid-19,
Коментари Харесай

Ще доведе ли пандемията от COVID-19 до възраждане на други смъртоносни заболявания?

С наложените ограничавания в страните поради пандемията от ковид Covid-19, доста действия, в това число и здравни бяха прекъснати или отсрочени във времето. 

Сред тях е и постоянната имунизация на деца, а изключително в по-бедните страни, това може да се окаже пагубно за хиляди.

Пандемията заплашва завръщането на подли и смъртноносни заболявания като дребна шарка, холера, менингит, детски паралич и други, оповестяват от Световния стопански конгрес.

Около 13 милиона души ще пропуснат редовната имунизация поради ограниченията, подхванати за ограничение на болестта сега. Така да вземем за пример от Gavi (Глобалната асоциация за ваксини и имунизация) предизвестяват, че 14 значително значими цикъла на имунизация ще бъдат пропуснати.

Освен това най-малко 21 страни с невисок и междинен обществен статус на популацията са докладвали към този момент на организацията за дефицит на ваксини, поради затварянето на границите и рестриктивните мерки при веригите за доставки.

Опасността от дребната шарка

През 2018 година, 142 300 души са умряли поради дребна шарка. Повечето от жертвите са били на вързраст под 5 години. През 2017 жертвите са 124 000. Демократична Република Конго сега се намира в най-голямата в света зараза от дребна шарка с регистрирани над 300 000 инфектирани и повече от 6 000 жертви от 2018 насам. Това е съвсем три пъти повече от умрелите от Ебола за същия интервал в страната. Тези резултати частично се дължат точно на епидемията от Ебола, която попречва имунизацията през 2018 година.

Световната здравна организация и УНИЦЕФ споделят, че покритието на имунизацията срещу дребна шарка е прекомерно малко, с цел да се предотврати експлоадирането на нови огнища. Въпреки че 86% от децата по света са получили първата ваксина срещу дребна шарка през 2018 година, по-малко от 70% са получили втората доза от имунизацията. 

От 10-те милиона случаи на дребна шарка през 2018 година, повече от половината са регистрирани в 5 страни - Конго, Либерия, Мадагаскар, Сомалия и Украйна. 

Детски паралич

Между 1988 и 2018 година, докладваните случаи на детски паралич са намалели от 350 000 до единствено 33. Болестта сега може да бъде открита единствено в 3 страни по света - Афганистан, Пакистан и Нигерия. Но от СЗО предизвестяват, че даже едно дете да остане инфектирано, всички деца по света са застрашени и това може да докара до появяването на 200 000 нови случаи всяка година, в случай че заболяването не бъде овладяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР