С наличното въоръжение, с което разполага, Украйна няма да е

...
С наличното въоръжение, с което разполага, Украйна няма да е
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Конфликтът между Русия и Украйна е в задънена улица

" С наличното въоръжение, с което разполага, Украйна няма да е в положение дълго време да отбива съветските офанзиви или пък да реализира някакъв важен прогрес ". Това каза в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус "   доцент Искрен Иванов – политолог, интернационален анализатор, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове по тематиката за предстоящата 59-та Мюнхенска конференция по сигурността в навечерието на година от войната на Русия в Украйна. " Най-сериозният въпрос, който би трябвало да се реши на тази конференция, е дали Украйна да бъде снабдена с изтребители. Защото истината е, че сега, в който сега се намираме в спора, е в задънена улица ", изясни той.

По думите му това може да се промени, в случай че тя бъде снабдена с изтребители и тогава към този момент има и възможност тя да си върне Крим, като показа и персоналното си мнение, че европейците към момента са резервирани към тази концепция, тъй като снабдяването на Украйна с изтребители, изключително с F-16, крие заплаха от сериозна ескалация на спора. 

" Eдин подобен акт от страна на европейските страни може да стане мотив за това Русия да преглежда НАТО като страна в този спор или пък да инсценира някакъв случай, в който са забъркани самолети, които са дадени от НАТО на Украйна ", сподели Иванов и заключи, че основното му очакване от този формат е да бъде разисквано точно дали Украйна да бъде снабдена с изтребители, а в по-далечен проект, и с далекобойни оръжия, които да й оказват помощ да си върне Крим, а и останалата част от окупираните от Русия територии.  

Той изясни, че съгласно него повода Русия за първи път да не е получила поканана за тази конференция се крие в желанието на федерацията да не приключва така наречен специфична военна интервенция.

" Не знаем какво в действителност се случва в Москва. Ние нямаме задоволително ясна информация за това какъв поток от информация стига до съветския президент, кои са водещите фигури при вземането на решенията, дали той разчита единствено на себе си и така нататък – справедливи неща, които преди бяха ясни, само че в този момент, заради осведомителното затъмнение, заради стадия, на който се намира спорът, няма по какъв начин да знаем сигурно ", обясни международният анализатор.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР