С награда са отличени прокурор Недялка Попова от държавното обвинение

...
С награда са отличени прокурор Недялка Попова от държавното обвинение
Коментари Харесай

Награда за обвинителката на пазарджишките имами


С премия са отличени прокурор Недялка Попова от държавното обвиняване в Пазарджик и екипът, работил по делото за разпространяване на коренен ислям. Главният прокурор Сотир Цацаров похвали специалистите от ДАНС и следовател Даниела Янева от Следствената работа за образцово осъществяване на служебните отговорности по следствието и процеса.

Делото за разпространяване на коренен ислям е формирано на 4 юни 2009 година в Окръжна прокуратура - Пазарджик против незнаен причинител. В хора на следствието е открита незаконна конструкция на ислямската организация " Ал Уакф Ал Ислами ", в която вземат участие български жители. Те са приключили Ислямски университет в гр.Медина, Саудитска Арабия. Ръководителите на структурата развиват активност по налагане и одобряване идеологията на радикалния ислям - " салафизма ". Организацията е развивала активност на територията на три области - Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска.

На 04 октомври 2010 година са направени претенции за обиски на жилища и пространства, където се подвизавала организацията. Иззети са движимости и пари, както и литература с радикални текстове.

Обвинителният акт е импортиран на 14 юни 2012 година против 13 лица. Делото е известно като " Делото против 13-те имами ". Стига се до присъди през 2014 година. Трима от имамите са пратени в пандиза, а останалите членовена на радикалната организация се отървават с санкции. Следва обжалване на въззивната присъда пред Върховен касационен съд от посочения за началник на организацията Ахмед Муса. Присъдата му е анулирана в целокупност, в това число и в частта, в която е влезнала в действие за санкциите. Върховният касационен съд връща делото на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане. В него взе участие наблюдаващия прокурор от Оперативна програма - Пазарджик Недялка Попова.

На 30 март 2018 година Апелативен съд - Пловдив удостоверява присъдата на Окръжен съд - Пазарджик по отношение на Муса. Присъдата още веднъж е обжалвана от подсъдимия пред Върховен касационен съд.

На 25 април тази година Върховен касационен съд осъжда Муса на 1 година отнемане от независимост. Към нея е присъединено и наказване от предходна присъда на Окръжен съд - Пазарджик, в действие от 20.11.2004 година от 3 години отнемане от независимост. Остава и санкцията в размер на 5000 лв..

Ахмед Муса е арестуван още същия ден и наведен в Затвора гр. Пазарджик за изтърпяване на общо наказване от 4 години отнемане от независимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР