С над тричасова кръгла маса НЗОК отбеляза 25 години от

...
С над тричасова кръгла маса НЗОК отбеляза 25 години от
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: НЗОК има неизпълнена мисия

С над тричасова кръгла маса НЗОК означи 25 години от основаването си. В кръглата маса се включиха някогашните шефове и шефове на Касата, депутати, ръководители на съсловните организации от бранша.

„ НЗОК има неизпълнена задача. Тя би трябвало да излезе от мълчанието си и да убеди политиците във значимостта на публичната си функционалност. От самото начало на основаването на Касата страната има надменно отношение към нея. Като образец ще дам офиса на Здравната каса на „ Кричим “ 1, който в действителност беше закърпване на ситуацията. Здравеопазването няма своите бранители, своите бойци “, сподели основателят и първи шеф на НЗОК доктор Илко Семерджиев в изказването си. Той напомни, че една от неизпълнените задачи на Касата е здравната вноска, която към този момент над 20 години стои на 8%, както и че през 2016 година е трябвало да стане 12%, само че това не се е случило.

„ Не единствено това, само че през 2010 година огромният запас от над 1 милиарда лева беше конфискуван от страната. Никъде на друго място по света не се е случвало държавният бюджет да бъде субсидиран от здравни вноски. Хората желаят опазване на здравето, само че на него му взимат парите, когато ги има, и не му ги дават, когато се постанова “, сподели още доктор Семерджиев.

След доктор Семерджиев думата взе най-дългогодишният шеф на НЗОК доктор Румяна Тодорова, която напомни, че е работила прелестно със съсловните организации – с БЛС, с БЗС, а ненапълно и с БФС, тъй като с тях проблемите продължавали и до ден сегашен. Тя акцентира, че по нейно време Касата е развила своята електронна осведомителна система, като целият масив е бил преобразуван и не се е налагало да бъдат обработвани тонове документи на хартия.

„ Сега обаче, макар изказванията, че електронното опазване на здравето се развива доста добре, то генерира повече проблеми, в сравнение с улеснения. Електронното направление да вземем за пример не улеснява нито лекарите, нито пациентите, защото не всеки път се вижда в системата. Това е повода най-малко на 5% от моите пациенти аз да съм подарила прегледите. Немалък е казусът и с електронните предписания. Като образец ще дам, че през вчерашния ден се пробвах да изпиша електронно антибиотик, който без проблем изписвам на хартия постоянно. Оказа се обаче, че антибиотикът не попада в листата и това повдига въпроса до каква степен настоящ е описът с медикаменти, от които лекарите можем да избираме “, уточни доктор Тодорова.

„ НЗОК сега я няма. Тя се е свила, дали поради апетити или от боязън – не знам, само че я няма “, заключи доктор Тодорова.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и член на екипа, основал Касата – Деница Сачева, съобщи, че НЗОК би трябвало да се върне към първичната си концепция и по този метод ще си върне доверието на хората. „ Трябва да създадем НЗОК още веднъж уважавана институция, тъй като сега се усещам много неловко от това, което се случва в последните месеци, в които опазването на здравето е сцена на кавги, упоритости и интриги “, съобщи тя.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР