С над 6 на сто се очаква да се повишат

...
С над 6 на сто се очаква да се повишат
Коментари Харесай

Бисер Петков: Приключва извеждането на деца от социалните институции

С над 6 на 100 се чака да се покачат пенсиите при започване на месец юли 2020 година, заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.
Социалният министър откри на нов център за настаняване на деца от фамилен вид в Елена.
По думите му изчисленията са на база достигнатия до момента растеж на междинния застрахователен приход и показателя на потребителските цени, посредством които се образува процентът за осъвременяване на пенсиите.
Петков заяви още, че процесът на извеждане на децата от обществените институции е на крайна фаза. До 2021 година остава да бъде открит нов дом и да бъдат предоставени обществени услуги на към 500 деца, сподели общественият министър.
Залага се на развиването на обществените услуги в поддръжка на децата и фамилиите, като за 9 години предоставяните обществени услуги за тази група са увеличени от 240 на над 600, уточни министър Петков.
" Значително се понижи броят на децата, които са настанени в институции. Към момента са към 500, основно в домове за медико-социални грижи за деца. 2010-та година, когато стартира процесът, бяха над 7500. Броят на институциите, които бяха закрити, затворени, е 114 ", означи той.
По думите му страната ще реновира и построи нови домове за възрастни хора.
" Не се планува закриване на домове за възрастни хора, а съществуващите ще бъдат реформирани, съгласно Закона за обществените услуги ", заяви Бисер Петков.
Според проекта на министерството за дълготрайна грижа за възрастните хора приоритет ще бъде извеждането на хората с умствена назадничавост и душевен проблеми, които живеят в съществуващите институции.
Първоначално мярката планува да бъдат закрити 10 институции, а техните консуматори да бъдат настанени в центрове, които да оказват помощ за социализацията им. Реформирането ще е съобразено със стандартите за качествено обслужване и за обезпечаване на пълностоен и деен живот на хората в преклонна възраст.
Финансирането ще бъде обезпечено от държавния бюджет посредством бюджетите на общините, като част от държавните делегирани действия, уточни министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР