С над 40 процента е намалял броят на личните лекари

...
С над 40 процента е намалял броят на личните лекари
Коментари Харесай

За 20 години броят на личните лекари у нас е намалял с над 40%

С над 40 % е намалял броят на персоналните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Проблем с неналичието на лекари има в цялата страна, само че максимален е дефицитът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София.


В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Сред тях е доктор Елена Отонова, която има процедура в село Тополово. Обслужва още две села - Добралък и Яврово, които са високо в планината.
Д-р Елена Отонова - общопрактикуващ доктор: Оновните компликации са превозът, пътят изключително при зимни условия и времето, което ти лишава пътуването.
Пациентите на доктор Отонова са към 1400.

Една от тях е Златка Тиледжикова от прилежащото село Леново, където доктор няма.
Златка Тиледжикова: Когато се наложи-пътувам, да. То нямаме постоянно автобуси, само че нямаме доктор. Искаме до кмета вървим, желаеме доктор, само че не идва, никой.
Ако доктор Отонова обаче реши да приключи практиката си, тя би трябвало да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано.
Д-р Елена Отонова - общопрактикуващ доктор: Всеки си взема решение по какъв начин да уведоми самичък, било то персонално като идват на обзор при него, било по телефона.Мария Шаркова - юрист по здравно право: За страдание няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат осведомени и нормално пациентите схващат за това събитие когато са заболели, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си доктор и схванат, че в действителност той към този момент няма процедура.
По информация от Здравната каса в Пловдивска област през юни близо 12 500 пациенти са сменили персоналния си доктор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР