С над 40 % е намалял броят на личните лекари

...
С над 40 % е намалял броят на личните лекари
Коментари Харесай

За 20 г. останахме с над 40% по-малко лични лекари

С над 40 % е намалял броят на персоналните лекари в България за последните 20 години. По данни на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000, заяви Българска национална телевизия.

Припомняме, на 13 декември Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за сключване на Националния рамков контракт за 2020-2022 година С 209 гласа " за ", 22 " срещу " и 8 " въздържал се " делегатите на 71-ия ексклузивен събор на БЛС одобри да бъде подписан Националния рамков контракт.

В цяла България липсват лекари. Най-голям е дефицитът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София.

В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Един от персоналните лекари там е доктор Елена Отонова, която има процедура в село Тополово, само че обслужва още две села - Добралък и Яврово, които са високо в планината.

" Основните компликации са превозът, пътят изключително при зимни условия и времето, което ти лишава пътуването ", съобщи доктор Отонова. Тя следи здравето на към 1400 пациенти.

Сред пациентите й са и поданици на село Леново, където също няма доктор. Златка Тиледжикова от село Леново изясни, че когато се наложи-пътува. " То нямаме постоянно автобуси, само че нямаме и доктор. Искаме до кмета вървим, желаеме доктор, само че не идва, никой ", сподели Тиледжикова.

Ако доктор Отонова обаче реши да приключи практиката си, тя би трябвало да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано. " Всеки си взема решение по какъв начин да уведоми самичък, било то персонално като идват на обзор при него, било по телефона ", сподели доктор Отонова.

Почти реторичен е въпросът е кой би поел практиката й по-късно.

Адвокатът по здравно право Мария Шаркова съобщи, че няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат осведомени, в случай че техният персонален доктор приключи практиката си. Обикновено пациентите схващат за това събитие когато са заболели, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си доктор и схванат, че в действителност той към този момент няма процедура, съобщи Шаркова. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР