С над 34% е намалена цената на природния газ със

...
С над 34% е намалена цената на природния газ със
Коментари Харесай

С над 34% е намалена цената на газа със задна дата за август и септември 2019 г.

С над 34% е понижена цената на природния газ със задна дата от 5 август и за септември. Това стана с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране на закрито съвещание през днешния ден. Това е първата стъпка в поевтиняването на газа и парното 8 месеца обратно, с цел да може хората, които са на парно и на синьо гориво да получат парите, които " Газпром " възвърне на " Булгаргаз " и те са по сметките на българското сдружение.

С промени в Закона за енергетиката от 24 април Народното събрание задължи регулатора да понижи цените на природния газ с 8 месеца обратно, след смяна на формулата за пресмятане какъв брой да коства газът и на съглашението сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ". Новият метод на пресмятане дава превес на цените на газовите хъбове в Европа и той се ползва от 5 август 2019 година Това постанова отначало пресмятане на цените до 31 март тази година както на газа, по този начин и на парното.

Това е първото решение на КЕВР за цената на газа със задна дата.

Така от 5 до 31 август 2019 година поевтиняването на природният газ е с 34,79%, или с 15,62 лева за мегаватчас, а цената е 29,28 лева за мвтч. В нея не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа.

С второ свое решение комисията утвърди и цената за от 1 до 30 септември 2019 година, тя е 29,49 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това е понижение по отношение на настоящата преди с 15,41 лева за мегаватчас, или с 34,32%.

През тази седмица КЕВР ще организира закрити съвещания, на които следва да одобри дефинитивни решения по отношение на подадените от " Булгаргаз " заявки за одобряване на цени на природния газ и за други минали интервали - октомври, ноември и декември 2019 година След приемането им решенията на комисията ще бъдат оповестени на интернет страницата на регулатора.

КЕВР прави разбор на въздействието на променените цени на природния газ през интервала от август 2019 година до 31 март 2020 година върху цените на топлинната сила и на електрическата сила, създадена от топлоцентрали с високоефективно комбинирано произвеждане. В тази връзка регулаторът ще одобри настрана решение за изменението на цените на топлинната сила и на високоефективната електрическа енергия за инструкции интервал. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР