С над 30 (от 54 държави и 63 политически територии

...
С над 30 (от 54 държави и 63 политически територии
Коментари Харесай

Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни

С над 30 (от 54 страни и 63 политически територии - б. р.) африкански страни имаме съглашение за военнотехническо съдействие, по което им предоставяме друго въоръжение и техника.
Разбира се, част от това се дава на безплатна основа - това е нормална процедура която би трябвало да водят всички водещи страни в света. Това съобщи съветският президент Владимир Путин в изявление на ТАСС преди Срещата на върха Русия-Африка в Сочи, избрана за 24 октомври.
По думите на съветския президент военно-техническото партньорство продължава пламенно да се развива. Инициативата постоянно е на самите африкански страни, които схващат, че би трябвало да пазят независимостта и суверенитета си, включително и от екстремистки и терористични групи. Възможността да употребяват опита на Русия, която води борба с тероризма, включително и в Сирия.
Руският президент посочи, че обстановката в доста региони на Африка остава нестабилна - не са контролирани интернационалните и етническите спорове, не престават острите политически и социално-икономически рецесии. В Северна Африка, в Сахаро-Сахелската зона, в региона на езерото Чад, на Африканския рог се появяват многочислени терористични организации, в това число ИДИЛ, " Ал Кайда ", " Боко Харам ", " Аш Шабаб ". Армиите и полициите на африканските страни не са способни сами да противодействат на бойците и се нуждаят от основна помощ, посочи той.
Подготовката на националните военни и служители на реда, е на преференциална и безплатна основа, посочи Путин. За последните 5 година в съветските военни учебни заведения са подготвени над 2500 военнослужещи от африканските страни, сподели той и изясни, че с тази помощ се укрепват африканските страни, техният суверенитет и самостоятелност.
По думите на съветския президент значими обекти от хидроелектростанции, пътища, инфраструктура на африканския континент са построени от руснаци. Хиляди африканци са получили качествено обучение в нашите вузове, сподели той и акцентира, че доста модерни водачи на африканските страни помнят ценят поддръжката.
Това е първата пълноформатна среща на високо равнище, на която са поканени водачите на африканските страни и ръководителите на водещи районни обединявания.
Запитан подготвена ли е Русия да се конкурира с Китай и Съединени американски щати в Африка и дали африканските сътрудници няма да пострадат от такова съревнование, Путин съобщи, че за развиване на връзки с Африка в този момент са заинтригувани освен западноевропейските страни, Съединени американски щати, Китай, само че и Индия, Турция, страните от Персийския залив, Япония, Република Корея, Израел, Бразилия. Това не е инцидентно.
Увеличават се опциите за Африканския континент, той има големи запаси, евентуална икономическа прелест. Увеличават се нейните инфраструктурни потребности, стремглаво се усилва популацията, въпросите (за чието застраховане - б.р.) също се усилват, сподели Путин.
Нараства и вътрешният пазар и ползване. Където се откриват основни вероятности за вложения, за добиване на изгода, там има конкуренция, за жалост - постоянно излизаща от рамките на положителния звук.
Относно руския модел на помощ, който предлага кредитиране и желанията на настояща Русия за помощ на африканските страни, Путин съобщи, че Русия продължава да дава финансова поддръжка на страните от Африка, само че в този момент в границите на филантропичното подпомагане.
Относно даване на заеми, в този момент те имат пазарен темперамент, сподели той и даде образец с решението за даване на 25 милиарда $ за Египет за градеж на четири енергоблока АЕЦ " Дабаа ". Става дума тъкмо за това пазарно кредитиране, уточни Владимир Путин.
Той означи, че в постсъветско време в края на ХХ век, Русия отписа $20 милиарда задължения на африканските страни. Това беше не толкоз акт на милосърдие, само че и проявяване на прагматизъм - доста от африканските страни не бяха в положение да заплащат проценти по тези задължения. За това сметнахме, че оптималният вид за всички, е да стартираме съдействие на чисто.
По отношение с изоставените задължения по програмата " дълг в подмяна на развиване " се осъществя междуправителствено съглашение с Мадагаскар, Мозамбик и Танзания. По прилика с тях се възнамерява урегулиране на остатъка от задълженост на Етиопия ($163,6 млн.) пред Русия - планът на съглашението е в развой на утвърждение.
Понякога помощта се показва в натура - през 2011 година бяха предадени 258 тежкотоварни камиони " КамАЗ " и още една пратка от 75 камиона бяха изпратени напълно наскоро, добави Владимир Путин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР