С над 20 на сто са се увеличили гастарбайтерите, показват

...
С над 20 на сто са се увеличили гастарбайтерите, показват
Коментари Харесай

Гастарбайтерите у нас скочили с една пета

С над 20 на 100 са се нараснали гастарбайтерите, демонстрират данните на Агенцията по заетостта за интервала от януари до края на септември тази година.

Достъп до пазара на труда от началото на годината е възложен на 2205 от 36 трети страни, цитира данните на организацията вицепремиерът Мариана Николова на днешния парламентарен надзор. Регистрираната краткосрочна претовареност до 3 месеца на 390 командировани жители на трети страни и на 10 820 сезонни служащи на работа до 90 дни.

Общият им брой е достигнал 13 415 души. За съпоставяне през 2018 година работещите жители от трети страни са били 10 948. Най-голямо е нарастването при сезонните служащи – 2505 души. С над 200 души повече са наетите краткосрочно единствено до септември.

По традиция най-вече наемници идват от Украйна, за 2018 броят им доближава 7142 души, само че за деветмесечието са се трудили у нас към този момент 9010. Повече чиновници родните бизнесмени са наемали от някогашните соцрепублики - Молдова (1038), Киргизстан (895), само че и от Северна Македония (321). От „ земята на четиридесетте племена “ растежът на служащи е близо три пъти единствено за деветмесечието по отношение на цялата предходна година. Намаляват наемници от Турция.

Хотелиерите „ внасят “ от ден на ден служащи отвън Европейски Съюз (11051), до момента в който година по-рано в бранша работещите са били 8410 души. Останалата част до момента най-вече заети са в строителството (608), селското стопанство (482) и преработващата индустрия (395 души).

Често бизнесът се оплаква от дефицит на работна ръка. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се оправят с възходящото търсене на своите артикули и услуги, тъй като става все по-трудно да се намерят служащи с нужния профил. Затова работодателските организации още веднъж настояха предходната седмица за ускорение на процеса при наемане на служащи отвън Евросъюза. По информация на Българска търговско-промишлена палата повече от 6 месеца лишава процедурата за назначение на чиновници на някои длъжности.

Пред „ Монитор “ вицепремиерът Мариана Николова разяснява, че режимът за работа е омекотен. „ Обвързани сме с наставления и сега имаме спомагателни оферти, които обсъждаме в структурата с външното министерство и Дирекция „ Миграция “ и вероятно при съответни оферти ще внесем и промени “, сподели още Николова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР