С над 115 000 жилищни и търговски имота в само

...
С над 115 000 жилищни и търговски имота в само
Коментари Харесай

Берлин и Дъблин: историята на две жилищни кризи

С над 115 000 жилищни и търговски парцела в единствено немската столица, Deutsche Wohnen е най-големият хазяин в града с голяма преднина. За акционерите в компанията имаше малко мотиви за терзания през последното десетилетие - само че преди няколко седмици това се промени, написа Deutsche Welle.

Новината, че Берлин се приготвя да вкара 5-годишен мораториум на покачванията на цените на наемите в града накара акциите на Deutsche Wohnen да се срутен с трагичните 14 %. Това е следващата битка на ръководещите града с растящите цени в столицата. През 2017 година, по данни на Knight Frank, Берлин е бил градът с най-бързо растящите цени на парцелите в света.

Резултатът е, че сега там изобщо не е елементарно да живееш чартърен. Предлагането е надалеч от търсенето и наемите се повишават бързо. Въпреки оферти мораториум, концепцията за референдум за национализация на жилищата към момента е жива.

И въпреки всичко, в случай че живеещите чартърен в Берлин считат, че им е мъчно, просто би трябвало да погледнат малко на запад - към ирландската столица Дъблин. Градът, както и малко или доста цялата страна, са в жилищна рецесия, която кара проблемите на Берлин да наподобяват като бели ядове.

" Това е най-лошата рецесия, която сме имали в историята на страната ни ", споделя Джон Бисет, дълготраен деятел. От Дъблин излизат ужасяващи истории. За наемателите ситуацията е извънредно комплицирано, като самите наеми са измежду най-високите в цяла Европа и не престават да порастват.

Те към този момент са надалеч над върха, който доближиха през 2008 година Наемите към този момент са с 37% по-високи, в сравнение с при икономическия взрив и жилища с две спални се оферират против над €2 000 месечно.

Илюстрация ни дават интернет страниците, в които се оферират парцели. Един неотдавнашен образец, който не е необикновен, само че събра доста внимание онлайн, е студио в центъра на града, което съставлява дребна кухня с легло по средата, пред което имало мивка и пералня. Цената е €750 месечно.Според Бисет, казусът идва от дефицита на жилища от една страна, както и от " алчността на наемодателите " от друга.

В момента близо 50 000 души в Дъблин чакат за общинско жилище, а 10 000 са бездомни, в това число 4 000 деца. По време на рецесията от преди десетилетие балонът на парцелите в Ирландия се спука и прати стопанската система на страната в дълбока криза. Едно от следствията бе, че бизнесмените стопираха работа в страната. Най-вече бяха изоставени планове за налични жилища, които носят по-малко облага.

Според Бисет, страната има задоволително подобаващи заеми, на които да бъдат издигнати по-достъпни жилища, а финансиране може да бъде обезпечено от бюджета и от институции като Европейската банка за вложения.

" Но има същинска опозиция против това ", споделя той. Тя идва от всички политически партии, които поддържат свободния пазар и не желаят да се намесват. Затова в страната, въпреки всички да са съгласни, че казусът идва от дефицита на жилища, има разнообразни отзиви по какъв начин обстановката да бъде усъвършенствана. Мариян Финеган, основен икономист в най-голямата организация за недвижими парцели Sherry Fitzgerald, споделя, че рецесията от преди 10 години е изплашила вложителите. И те към момента не са преодолели страха си и не желаят да се върнат на пазара.

Друг проблем е, че едвам в последните 30 години популацията на страната е почнало да пораства още веднъж, откакто преди този момент е намалявало поради миграцията.

В последна сметка, отговорът на хората е сходен на този в Берлин - те не имат вяра, че пазарът може самичък да се контролира и се обръщат към страната. Бисет показва като образец Виена, в който близо 60% от жилищата са благосъстоятелност на страната. Според други е нужна обща работа сред частните компании и страната.

Но всички са съгласни, че казусът не е изолиран и визира цяла Европа. И би трябвало да бъде открит метод да бъде позволен скоро.
 Берлин постанова 5-годишен мораториум на наемите, с цел да се избави от настояванията за национализация
Берлин постанова 5-годишен мораториум на наемите, с цел да се избави от настояванията за национализация

Мярката на социалдемократическото ръководство обаче няма да реши дълготрайно проблема
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР