С над 10 пункта е намалял делът на руснаците, които

...
С над 10 пункта е намалял делът на руснаците, които
Коментари Харесай

11% от руснаците искат нова власт, 10 - край на войната

С над 10 пункта е намалял делът на руснаците, които считат, че на Русия ѝ е нужна сериозна смяна. Това сочат резултатите от изследване на " Левада център ", считан в страната за " задграничен сътрудник ". За потребността от " решителни, огромни промени " приказват едвам 47% от респондентите, при 59% през юли 2019 година и 57 на 100 - през май 2018-а.

Изследването е извършено сред 22 и 28 септември 2022 година (т.е. в първата седмица на оповестената от съветския президент Владимир Путин " частична военна готовност " ) измежду 1631 пълнолетни руснаци.

" Мнозинството руснаци считат, че на Русия са ѝ нужни промени ", е заключението на " Левада ", поради обстоятелството, точно това е най-посочваният отговор. " В съпоставяне с последното премерване броят на поддръжниците на решителните промени очевидно е намалял. " Този спад под половината е за сметка както на искащите дребни промени, по този начин и на нежелаещите никакви и на колебаещите се.

Делът на руснаците, които считат, че не са нужни никакви измениния, доближава 13 на 100, при едвам 8% през 2019 година и 10% година по-рано.

Нужда от " незначителни промени " виждат 36% от респондентите, при 31 на 100 през 2019 година и 25 на 100 - през 2018-а. Затрудняващите се с отговора са се удвоили.

 В Русия под 50% желаят сериозна смяна, мирът е приоритет за малко на брой

Смяна на властта съгласно това изследване се показва като съществена мечтана смяна - какво първо да се направи - от 11% от руснаците (лек спад по отношение на 2019 г.); едвам 10 на 100 - завършек на войната и договаряния с Украйна. Посоченият от най-вече респонденти отговор е повишение на стандарта на живот (14%) (при 24% през 2019-а). Почти всички други претенции са социално-икономически.
Данните за каузи показали като предпочитана смяна договарянията с Украйна и края на войната не подхождат на броя руснаци, които поддържат такива договаряния: изследване, извършено в същия интервал от " Левада ", сподели, че делът им е над половината от респондентите.
Отговорът " повече независимост, народна власт, свободно слово " е даден от едвам 3% от респондентите като първото нещо, което би трябвало да се промени; " битка с корупцията " - от шест на 100.

 В Русия под 50% желаят сериозна смяна, мирът е приоритет за малко на брой

Сред поддръжниците на " решителните промени " има хора във всички социално-демографски групи, само че ги сплотява това, че са " сериозно настроени към властта и към това по какъв начин се развиват нещата в общи линии ". Те включват както руснаци с доста ниски приходи, по този начин и " политизираната публика на каналите в " Телеграм " и " фрустрирани руснаци, които не се доверяват на нито един източник на информация ".
При това е " почти идентичен " броят на респондентите, за които е най-важно да се " вкара ред ", да вземем за пример посредством смъртно наказване или битка с предателите, и тези, които желаят повече народна власт, независимост и почтени избори.
Чувствителна е разликата в отговорите на одобряващите и неодобряващите президента Владимир Путин: решителни промени желаят 38% от първите, само че 79 на 100 от вторите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР