С началото на зимния сезон и необходимостта от превантивни действия

...
С началото на зимния сезон и необходимостта от превантивни действия
Коментари Харесай

Стартира Акция „Зима”

С началото на зимния сезон и нуждата от превантивни дейности за ограничение пътнотранспортния травматизъм от 1 ноември започва обичайна Акция „ Зима ”. Организацията и дейностите по акция се организират от отдел „ Пътна полиция ” към Главна дирекция „ Национална полиция ” в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Агенция „ Пътна инфраструктура ”, Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ” и Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ”.

На брифинг през днешния ден в постройката на ОДМВР-Сливен началникът на бранш „ Пътна полиция ”-Сливен основен контрольор Илиян Николов, ръководителят на СБА за Сливен Андон Андонов и Борил Димитров основен експерт в БЧК-Сливен, показаха самодейностите и идните акции по пътна сигурност в границите на Акция „ Зима ”. Дейностите и плануваните начинания бяха показани от основен контрольор Илиян Николов, шеф на бранш „ Пътна полиция ”-Сливен. Акцията започва на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като в тези дни ще се проведат три акции, които са осъществени сполучливо през последните 4 години. Първата акция е „ С безвредно пътно транспортно средство през зимата ”, ориентирана към водачите на колела и транспортни средства с животинска двигателна сила. Тя ще се организира от 1 до 10 ноември. Ще се следи за потребление на светлоортазителни жилетки, знаци, и други детайли, които способстват този тип пътни транспортни средства да бъдат елементарно забележими в тъмната част на денонощието. Втората акция е „ Пешеходци и водачи за приемливост на пътя ”.

Тя е планувана за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат глобени както пешеходци, пресичащи погрешно, по този начин и водачите, неосигуряващи преимущество на пешеходци. Контролът ще бъде повишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се акцентира на превантивния надзор на пешеходци, които пресичат погрешно.

На нарушителите ще бъдат налагани ефикасни наказания. Третата акция е „ Безопасно шофиране при зимни условия ”, ориентирана към водачите на моторни транспортни средства, техническата редовност на колите и държанието на водачите по отношение на пешеходците. Тя ще се организира за времето от 21 до 30 ноември. Ще се реализира надзор над техническата редовност на колите и подготовката за придвижване при зимни условия- инспекция на гумите, при които дълбочината на грайфера би трябвало да бъде равна на 4 мм или по-голяма, осветителните системи, системите за разчистване на стъклата, оборудването на автомобила със наложителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител. По времена акциите ще се следи и за нарушавания, директно влияещи на пътния травматизъм като приложимост на алкохол, недееспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември е оповестена за Световния ден за възпоменание на починалите при пътни катастрофи. На 17 ноември 2019 година е планувана превантивно- осведомителна акция с присъединяване на младежите доброволци от БЧК-Сливен. На този ден обичайно Пътна полиция и БЧК осведомят водачите за главните аргументи за пораждане на пътни произшествия и молят за приемливост на пътя. Тази година в акцията ще се включи и Регионалната здравна ревизия, сподели Борил Димитров, които дружно с Българския червен кръст ще обезпечат осведомителни материали за Акция „ Зима ” и награди за водачите, които употребяват предпазните системи за деца. Съюзът на българските автомобилисти дава на водачите безвъзмездни прегледи и съвещания във връзка с положението и подготовката на колите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в пункта на СБА, който се намира на бул. ”Банско шосе ” №4 в град Сливен, в границите на Акция „ Зима ” от 1 до 30 ноември. Андон Андонов, ръководител на СБА в Сливен, означи значимостта на положителното положение на автомобила за сигурността на водачите и пасажерите.

Той очерта няколко съществени детайла от подготовка за зимата, на които следва да се обърне внимание- съществена инспекция на гумите, те би трябвало да бъдат подобаващи за придвижване в зимни условия, инспекция на антифриз и течност за чистачки, техническа редовност на отоплителната система, снабдяването с вериги и въже за изтегляне и не на последно място редовността на светлините. През зимния интервал на 2018/2019 година на територията на страната са станали 2318 пътни катастрофи с 2909 ранени и 221 починали. За същия интервал през зимата на 2017/2018 година са станали 2528 катастрофи с 3177 ранени и 246 починали. На територията на ОДМВР – Сливен за интервала 01.11.2018-15.03.2019г. са станали 39 тежки ПТП с 6 починали и 44 ранени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР