С началото на новото десетилетие е трудно да си представим

...
С началото на новото десетилетие е трудно да си представим
Коментари Харесай

10 идеи, които ще бъдат определящи за новото десетилетие

С началото на новото десетилетие е мъчно да си представим промишленост, която не е на прага на огромната промяна. Ето за какво Fortune прикани най-острите мозъци на планетата да проучват някои вълнуващи хрумвания, които ще оформят идващото десетилетие.

1. Мариана Мацукато: Бизнесът и държавното управление ще работят още веднъж дружно

Признаците, че финансовите пазари не действат вярно, са на всички места. Вземете корпоративната облага - в дълготраен проект тя ще пораства, само че вложенията понижават. Сега помислете за равнищата на неравноправие в приходите и младежката безработица: младежите с увреждания са лишени от уменията да се конкурират на пазара на труда, а фирмите се отчайват от квалифицирани служащи.

Според Мариана Мацукато, икономист и учредител на Института за нововъведения и обществени цели на Калифорнийския университет в Лондон, сходни парадокси допускат, че общественият и частният бранш са изгубили връзка. Някога имаше сносно координирано партньорство сред тях, в което научноизследователската и развойна активност, финансирана от държавния бюджет, спомогна за напредъка в ерата на галактическата конкуренция, а по-късно и в ерата на компютрите и интернет.

Мацукато предизвестява, че в случай че тази връзка не бъде възобновена, нововъведенията ще изтекат, растежът и облагите ще пострадат, а неравенството ще се утежни. Публичният бранш не би трябвало да отстранява единствено пазарните провали. Той също по този начин би трябвало да влага в някои от най-несигурните области с висока финансова активност, преди фирмите да го създадат. Трябва да се съсредоточим върху по-фокусирана система, която надвишава цената на акционерите. А това изисква смяна в системите за ръководство както на обществения, по този начин и на частния бранш и по какъв начин те са свързани между тях.

2. Робърт Шилер: Икономиката ще се дефинира от модата за нови хрумвания

Икономиката ще стане по-малко механична. Повече внимание ще бъде отделено на разказването на истории и смяната на известните хрумвания. И това ще даде подтик на опитите за манипулиране и ръководство на разказите. Това вършат инстинктивно политиците. През 1933 година Франклин Рузвелт споделя, че единственото, от което би трябвало да се страхувате, е самият боязън. През 20-те години Калвин Кулидж, който постоянно интензивно развива пазара, съобщи, че президентът би трябвало да вдъхне доверие. Макар че, може би той не е напълно прав, тъй като приключи зле, в случай че си припомните 1929 година и Голямата меланхолия.

Някои истории се повтарят. Преди повече от 2000 години Аристотел изложи концепцията, че машините могат да заменят работни места. Сега го чуваме още веднъж. Автоматизацията е фешън дума през 50-те години. Всъщност спадът през 1957-1958 година се наричаше „ криза на автоматизацията “. От позиция на днешната история, съществува заплаха от съществено понижаване, както беше преди 10 години. Фондовата борса доближи нови рекордни равнища, тъй че някои се тормозят. Но доста стопански индикатори остават мощни. Никой не знае сигурно какво ще се случи. Това е доста сходно на 1929 година, когато нищо не подсказваше, че измененията ще дойдат, само че го направиха. 
gettyimages-454799999.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР