С началото на новия строителен сезон се възобновяват активните строителни

...
С началото на новия строителен сезон се възобновяват активните строителни
Коментари Харесай

Багерите и валяците се връщат на АМ Хемус

С началото на новия строителен сезон се възобновяват дейните строителни работи в сектора от Боаза до пътен възел " Дерманци " на Автомагистрала " Хемус ".

Председателят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Ясен Йорданов подписа Акт пример 11 за определяне положението на градежа и продължение на строителството, защото през зимните месеци заради метеорологичните условия строително-монтажни работи в сектор 1 от автомагистралата поради дейностите по оборудванията, които трябваше да се извършват, краткотрайно бяха прекратени. През 2024 година за продължение построяването на Автомагистрала " Хемус " от републиканския бюджет са обезпечени над 233,6 млн. лева, оповестяват от АПИ.

За сектори 1, 2 и 3 са подписани тристранни съглашения сред АПИ, " Автомагистрали “ ЕАД и всички снабдители на услуги, материали и подизпълнители, с които поемат гаранционна отговорност по законоустановените периоди по Закон за устройство на територията, които са 7 година за пътната част и 12 година - за оборудванията.

На сектор 1, който е с дължина 15,26 км, и е от Боаза до пресичането с пътя Луковит – Угърчин, в това число и п. в. " Дерманци “, досега са изпълнени 68% от плануваните строително-монтажни работи.

На сектор 2 (19,2 км) - от края на п. в. " Дерманци “ при пресичането с третокласния път Луковит – Угърчин до връзката с пътя Радювене – Катунец, в това число п. в. " Каленик “, са изпълнени над 23% от строителните работи.

На сектор 3 (17,08 км) - от края на п. в. " Каленик “ при пресичането с пътя Радювене – Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен – Ловеч, в това число и п. в. " Плевен “, са изпълнени 53% от строителните действия.

Очаква се построяването на първия сектор да приключи до края на 2024 година, а трасето от Боаза до връзката с пътя Плевен - Ловеч, което е близо 52 км, да е готово до края на 2026 година

Участъци 4, 5 и 6 – от връзката с пътя Плевен – Ловеч при п. в. " Плевен “ до път I-5 Русе – Велико Търново, са теренно обезпечени. Предвижда се от средата на 2024 година да стартира строителството. Срокът за осъществяване на работите на сектори 4 и 5 е 36 месеца, а на 6 – 42 месеца. Участък 4 е с дължина 26,8 км, 5 е 23,20 км, а 6 е 32,6 км.

За сектори 7 (43,6 км) и 8 (33,5 км) - от пресичането на път I-5 до п. в. " Ковачевско Кале “ и пресичането с път II-51, и от п. в. " Ковачевско Кале “ до п. в. " Лозница “, въз основа на създадения абстрактен план е извършена екологична процедура и е постановено решение по Оценка на въздействието върху околната среда от 2015 година В процеса на планиране е открито, че се постанова ситуационна и геометрична смяна на утвърденото трасе, като след уточняване на нужните промени ще се обезпечи опция за осъществяване на спомагателни екологични процедури, планово застраховане и започване на строителството. След издаване на разрешението за градеж и сключване на Протокол обр. 2 продължителността на строителството на сектори 7 и 8 е 36 месеца.

За сектор 9 (11,9 км), който е след п. в. " Лозница “, при пресичането с път II-49, до п.в. " Буховци – Юг “, има оценителски отчет за отчуждаване на парцелите, нужни за теренното обезпечаване на трасето. През април се чака Решение на Министерския съвет след което ще могат да стартират отчуждителните процедури. След издаване на разрешението за градеж и сключване на Протокол обр. 2 срокът за създаване на сектора е 30 месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР