С началото на новата година протестите в Иран са близо

...
С началото на новата година протестите в Иран са близо
Коментари Харесай

Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ


С началото на новата година митингите в Иран са покрай нова ескалация поради бруталното ликвидиране на 29-годишен мъж, участващ в демонстрациите. Мехран Тавана – състезател от Фоман в северната част на страната, е бил убит още на 16 ноември 2022 година, само че за случилото се околните му оповестиха чак в този момент пред основаната в Лондон самостоятелна телевизия Iran International.

Според описа им Тавана е бил прострелян в главата отблизо разстояние, като причинителят е бил пълководец от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР), намиращ се зад тила му.

На 16 ноември Мехран излязъл от работа дружно с приятеля си, с цел да пазари. На връщане видял група държавни сътрудници да бият стара жена.

" Мехран излезе от колата, с цел да приказва доста умерено със силите за сигурност, с цел да ги убеди да не я бият, само че когато искаше да помогне на старата жена да се измъкне, пълководец на КГИР го простреля в тила, на разстояние съвсем един метър... ", споделя един от околните на убития мъж.

Според информатора Мехран Басир Тавана е бил откаран в болница от други хора, само че три дни по-късно е умрял от раните си в град Рещ, написа " Актуално ".

По време на възпоменателната гала за Мехран няколко дни по-късно присъстващите скандираха лозунги против Ислямската република, само че по-късно стартират закани и тормоз над други членове на фамилията му.

Според източника - по същото време един от членовете на фамилията, който единствено е разгласил истории за гибелта на Мехран, е бил задържан и малтретиран повече от месец.

Ирански групи за отбрана на правата на индивида в чужбина, които следят митингите, оповестяват, че от началото на размириците след гибелта на Махса Амини в средата на септември са убити над 500 цивилни, в това число 64 деца и 34 дами.

Междувременно протестиращи излязоха на улиците в няколко града в Западен Иран през миналия ден. Демонстрациите се организираха в поддръжка на протестиращите от град Джаванруд, които се изправиха пред смъртоносни офанзиви от страна на чиновниците по сигурността.

В кюрдския град Махабад пък на 2 януари се събраха десетки жители, с цел да почетат края на 40-дневния интервал на печал за гибелта на Шемал Кхадирипур. Младият протестиращ беше погубен от силите на режима.

След това стачкуващите възпламениха огньове, блокираха улици и скандираха лозунги за събаряне на държавното управление и властта на висшия лидер Али Хаменей, оповестява радио „ Свобода “.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР