С наближаването на зимата в Северното полукълбо спадът на цените

...
С наближаването на зимата в Северното полукълбо спадът на цените
Коментари Харесай

Какво значение за икономиката ще има цена на петрола от 50 долара

С наближаването на зимата в Северното полукълбо спадът на цените на петрола ще се отрази добре на семействата и бизнеса в интервал на закъснение на икономическия напредък

© Rupak De Chowdhuri
Диаграма, показваща чистия импорт на нефт (или износ) като % от Брутният вътрешен продукт - по-евтиният нефт въздейства добре на страните в горната част и неподходящо за тези в дъното

Увеличаване

Диаграма, показваща чистия импорт на нефт (или износ) като % от Брутният вътрешен продукт - по-евтиният нефт въздейства добре на страните в горната част и неподходящо за тези в дъното

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Saudi Aramco възнамерява по-голям пазарен дял в Азия макар рестриктивните мерки на ОПЕК

Целта на държавната компания е да стане международен водач в производството на нефтохимически артикули
27 ное 2018
Петролът доближи едногодишно дъно

Цените не престават да вървят надолу, само че някои анализатори предвиждат превръщане на наклонността
24 ное 2018
Руските петролни компании с рекордни облаги поради цените на нефта

Обезценяването на рублата също оказва помощ за подобряването на резултатите
21 ное 2018
Петролът продължава полета си надолу

Всеобщото отрицателно въодушевление на пазара, политиката и свръхпредлагането са главните аргументи за спада с над 7% през вчерашния ден
21 ное 2018 Само преди няколко месеца преобладаващите прогнози бяха, че цената на петрола още веднъж ще доближи 100 $. Сега обаче котировките са съвсем на половината на това равнище, а Bloomberg показва какво би означавал този спад за международната стопанска система. Централните банки ще би трябвало да отсрочат повишението на лихвите, а тези, които желаят да възстановят инфлацията, като да вземем за пример Японската централна банка, са изправени пред нови трудности.

От значително значение е по какъв начин се развива търсенето на нефт в международен мащаб, защото то се въздейства от стабилността на $ и международната търговия. Има значение и по какъв начин реагират най-големите производители. Траен спад на цената ще е от изгода на огромни енергийни вносители като Индия и Южна Африка, само че водещите производители на нефт като Русия и Саудитска Арабия ще пострадат.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Саудитска Арабия е в разкрачено състояние - от едната й страна е Русия, която ѝ е съдружник в ръководството на индустриалните размери и поддържането на по-високите цени, а от друга - Съединени американски щати, където президентът Доналд Тръмп оказва напън на кралството да понижи цените. На срещата на Г-20 тази седмица в Аржентина ще се разбере дали Саудитска Арабия и Русия могат да стигнат до консенсус по отношение на износа и от това зависи изходът на срещата на ОПЕК на 6 декември.

Значение за световния стопански напредък

С наближаването на зимата в Северното полукълбо спадът на цените на петрола ще се отрази добре на семействата и бизнеса в интервал на закъснение на икономическия напредък. Това ще е от изгода и за страните, които внасят нефт и имат енергиен недостиг, като да вземем за пример Южна Африка. Китай е най-големият вносител на нефт в света, а сега е изправен пред голям брой стопански провокации поради комерсиалната война със Съединени американски щати, както и поради вътрешни проблеми.

За инфлацията

Ако цените на петрола са ниски, това би означавало, че ще има по-малък напън върху инфлацията и няма да има напрежение централните банки да покачват лихвените си проценти. Според Bloomberg Economics спадът ще промени ситуацията на Индия и може да значи, че централната банка в страната ще може да заеме неутрална позиция за паричната си политика.

Развиващи се пазари

Всеки спад от 10 $ за барел от цената на петрола усилва с 0.5 до 0.7% Брутният вътрешен продукт на главните вносители на нефт на разрастващите се пазари, съгласно анализатори на Capital Economics. Това обаче би довело до понижаване на Брутният вътрешен продукт с 3 до 5% в множеството стопанските системи към Персийския залив и закъснение от 1.5 до 2% на стопанската система на ОАЕ, Русия и Нигерия, настояват анализаторите.

За Съединени американски щати

Тръмп разказва спада в цените на петрола като еквивалент на резултата от намаляването на налозите. По-ниските цени на суровината ще доведат до повече плюсове за стопанската система, а не би трябвало да се не помни, че петролните компании в Съединени американски щати се научиха да работят на облага и при тези по-ниски котировки на нефта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР