С наближаването на развръзката около сагата с Брекзит и готовото

...
С наближаването на развръзката около сагата с Брекзит и готовото
Коментари Харесай

Какво ще се случи с Великобритания при провал на договора за Брекизт

С наближаването на развръзката към сагата с Брекзит и готовото към този момент проектоспоразумение с Брюксел тази тематика господства съвсем напълно страниците на английските всекидневници. Лондонският "Гардиън " цитира през днешния ден предизвестието, отправено от външния министър на страната Джереми Хънт - и то не от Лондон, а от отдалечен Иран, където той е на значимо посещаване, че бунтовниците в личната й Консервативна партия, които се пробват да я смъкват (както от лидерския, по този начин и от премиерския пост), "рискуват да провокират най-ужасяващ безпорядък ", който ще дестабилизира страната и ще навреди на интернационалната й известност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хънт остро порицава тези консервативни сътрудници, които се мъчат да съберат нужните 48 писма с претенции за избор на съмнение в премиерката. Вестникът отбелязва, че опитът за прелом против Мей явно зацикля, откакто през вчерашния ден е станало ясно, че най-твърдите евроскептици не съумяват да съберат нужните за начало на процедурата 48 писма, които да бъдат изпратени до ръководителя на така наречен Комисия 1922.

Хънт споделя още, че Мей "може би носи бремето на най-трудната работа, пред която е изправен който и да е министър председател или президент в западния свят сега ".

"Тя би трябвало да откри трасе през подводните камъни на Брекзита по метод, който да ни позволим да затворим този въпрос по допустим за страната метод, с цел да можем да продължим напред с всички останали проблеми, пред които сме изправени ", отбелязва външният министър.

При това той счита, че тя е "най-добре поставената персона " да управлява връзките с Европейски Съюз по този начин, че да се подсигурява английското овакантяване при едни удобни другарски условия. Ето за какво, в случай че хората си помислят за ужасните последици от неточности в този комплициран развой, те ще схванат, че Мей би трябвало да получи поддръжка, тъй като това е вярното решение, прибавя Хънт.

"Гардиън " се стопира и на думите на самата Тереза Мей, която в речта си пред Конфедерацията на английските индустриалци - най-влиятелната организация на английския бизнес, също недвусмислено предизвести бунтовниците в своята партия, че Брекзит не е упражнение по политическа доктрина.

"Ние се стремим към такова съглашение (с ЕС), което ще е положително за Обединеното кралство... И дано никой не се съмнява: аз съм решена да го реализира. Тук приказваме не за политическа казуистика, а за действителния живот и занаят на хората. От това дали ще си свършим вярно работата, зависят техните работни места ", акцентира министър-председателката пред предприемачите.

"Докато други страни чертаят действителни проекти по какъв начин отсега нататък да станат по-конкурентоспособни, Уестминстър (парламентът) наподобява живее в собствен личен свят, в който се позволява да вземат връх рискови позиции ", сподели тя.

В друга публикация в същия вестник се прави изводът, че елитът на Консервативната партия, огромна част от който е омаян от омразата си към Европейски Съюз, води страната към злополука, която опозицията към момента може да предотврати с апел за нов референдум.

Каквото и да приказваме за претекстовете на милиони хора, които в последна сметка поддържаха тази налудничава концепция в референдума, Брекзитът се корени в това, че редица водачи на Консервативната партия през годините по този начин и не съумяха да озаптят тази "кохорта от неконтролируеми идеолози на торите ", написа създателят Джон Харис.

Ние знаем, че тези хора - "алианс от нови и остарели богаташи, задаващи тона на английската политика през последните 40 години и представляващи двете лица на актуалната английска ръководеща класа ", не носят на страна нищо с изключение на беди, отбелязва "Гардиън ", и стига до извода, че в последна сметка това е съсловен въпрос.

"Британският консерватизъм е в крах и анархия. Предприемайки този най-отвратителен собствен план, той стигна до най-тежката си следвоенна рецесия, и бихме прикрили най-съществения факт на английската политика, в случай че не посочим, че Брекзитът е съсловен въпрос и всичко останало произтича от това ", заключава създателят на вестника. В същото той време задава въпроса за какво лейбъристите като съпротива не заемат ясна позиция, която да им разреши да завоюват страната на своя страна и да посочат верния излаз.

Според създателя страната има три вероятни варианти: наличното към този момент проектоспоразумение за Брекзит или нещо доста сходно на него, невъобразимият безпорядък на Брекзит без съглашение (което е най-кошмарният вариант), или отвод от Брекзит въобще. За страдание, Народното събрание наподобява не е в положение да направи рационален избор сред тези благоприятни условия, заключава "Гардиън ".

Друг лондонски ежедневник - "Индипендънт ", като показва слабата възможност Народното събрание да поддържа проектоспоразумението, реализирано от екипа на Мей, стига до извода, че няма гаранции дали и самият Евросъюз в цялостния си състав ще го поддържа. Преди решаваща среща на върха в Брюксел в неделя испанското държавно управление към този момент заплаши да не го одобри поради казуса, възникващ към статута на Гибралтар. Мадрид желае съглашението да не се отнася за тази противоречива територия, която Испания счита за своя. А Лондон съобщи, че съглашението "няма да изключва Гибралтар или която и да е друга английска територия ". Така двете държавни управления още веднъж потеглят към конфликт по въпроса.

Макар до момента Европейски Съюз постоянно да е подчертавал единството си в договарянията с Англия, в този момент излиза наяве, че и някои други страни имат съществени въпроси по отношение на бъдещите връзки с нея. Те се притесняват, че в договарянията са направени или следва да се създадат прекалено много отстъпки на държавното управление на Мей. Такива терзания са изразили Дания, Белгия и Холандия, изключително по въпроса, че тя ще получи правото на присъединяване в митническия съюз за отбягване на твърда граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия, освен това без те да си запазят правото на лов на риба в английски води. Франция също е сложила въпроса, че Лондон не може да се откаже от отговорностите си за гарантиране на избрани стандарти по екологичните и обществените въпроси, както и за спазването на трудовите права.

А една читателка на "Индипендънт " в писмо до вестника си е направила труда напълно експертно да изследва какво дава на Англия наличното към този момент проектоспоразумение и стига до извода, че постигнатото от Мей в договарянията е надалеч по-лошо от това, което страната има в сегашните си връзки с Европейски Съюз. Тя напълно основателно слага въпроса, какъв тогава следва да бъде английският избор?
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР