С наближаването на празничната новогодишна нощ все повече се говори

...
С наближаването на празничната новогодишна нощ все повече се говори
Коментари Харесай

Как шумът от фойерверките се отразява на животните?

С наближаването на празничната новогодишна нощ от ден на ден се приказва за методите, по които сме привикнали да я означаваме, само че освен за блясъка, отрупаните трапези и упованията идната да е постоянно по-хубава от предходната, само че и за фойерверките и заплахите, които те крият.

След апела на природозащитни организации за анулация на проведените зари редица общини в България го направиха, чака се и в част от тях през 2022 година да се вкара по-строг режим за фойерверките.

Хиляди кучета и котки в България не престават да живеят на улицата, без значение от редицата стратегии за кастриране, както и от обособяването на общински приюти за тях. Причината да не съумяваме да се оправим с този проблем е не в животните, а в нас, хората, тъй като ние сме тези, които се отнасяме постоянно към домашния си любим като към моментна играчка или развлечение, без да осъзнаваме всички отговорности, които носим като техни притежатели. Вероятно постоянно не осъзнаваме и какво предизвикваме на животните с другояче така красивите фойерверки, с шума, който ги стресира, а нерядко води и до тяхната гибел.

Илиана Ташева отглежда няколко осиновени кучета вкъщи си, тя е и измежду доброволците, които оказват помощ в общинския подслон в Добрич. За нея е необяснимо удоволствието, което хората изпитват, хвърляйки пиратки и бомбички покрай животните и гледайки тяхната реакция.

Ужасът за животните по празниците в действителност е голям, безапелационен е и шефът на Центъра за отбрана на природата и животните в Добрич Християн Христов.

Не сме оптимисти, че бихме съумели да повлияем на доста хора с апела си да търсят други способи на развлечение, още повече че парите, които се дават за пиратки, бомбички и фойерверки, могат постоянно да се употребяват за нещо потребно и положително, споделят Илиана Ташева и Християн Христов.

Съветите на експертите към притежателите на животни са да не ги пускат да се разхождат без мотив, изключително в този интервал на годината, а вкъщи да им обезпечат мрачно и колкото се може по-изолирано място, в което да се скрият. За страдание на бездомните животни съвсем не можем да помогнем, с изключение на несъмнено, в случай че просто не се откажем да честваме идването на новата година с толкоз доста звук и суетност, а с малко угриженост за животните.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР