С наближаването на новия закон на Европейския съюз за нулева

...
С наближаването на новия закон на Европейския съюз за нулева
Коментари Харесай

Как ЕС превръща обезлесяването от екологичен във финансов риск

С наближаването на новия закон на Европейския съюз за нулева приемливост към обезлесяването, няколко огромни вложители разясняват пред Reuters, че са загрижени за експозицията си към този проблем, като някои от тях декларират непосредствено, че може да се откажат от производителите на потребителски артикули с " рискови " вериги за доставки.

През декември Европейски Съюз одобри ново предписание, което да попречи на фирмите да продават на неговия пазар кафе, говеждо месо, соя, каучук, палмово масло и други артикули, свързани с обезлесяването. Дружествата би трябвало да потвърдят, че техните вериги за доставки не способстват за унищожаването на горите, или ще бъдат санкционирани с до 4% от оборота си в съответната държава-членка на Европейски Съюз.

Миналата година немската компания Union Investment, която е измежду 20-те най-големи вложители в Unilever и Reckitt, изпраща писмо до 56 компании за потребителски артикули, с цел да разбере повече за ролята на техните вериги за доставки в обезлесяването.

" Глобите могат да бъдат риск за представянето на тези компании на фондовия пазар ", споделя Хенрик Понцен, началник на ESG в Union Investment, която ръководи активи за към 424 милиарда евро и има дялове в Nestle, Pepsico, Danone, Beyond Meat и L'Oreal.

Вътрешен документ на Union Investment, представен от осведомителната организация, демонстрира, че компанията е получила единствено 30 отговора на своите запитвания. От тях едвам 14 компании са декларирали, че имат цели за нулево обезлесяване.

" За нас като огромен вложител това е доста нетипично ", споделя Понцен. " Обикновено получаваме отговор от всяка компания, до която пишем. Може би повода да не отговорят е, че нямат какво да кажат ".

Union " ще изключи фирмите, когато всички наши благоприятни условия за ескалация са изчерпани ", подчертава още той и надалеч не е самичък в разочарованието си от неналичието на ангажираност от страна на фирмите.

Осем огромни институционални акционери - Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International и Ninety One, изясняват пред Reuters, че също беседват с производителите на потребителски артикули по този въпрос.

Законодателството се чака да влезе в действие до края на 2024 година за " огромните оператори ". Въпреки че производителите на потребителски артикули са изключително изложени на риск, други браншове, които внасят артикули, свързани с обезлесяването, в това число суровинни и индустриални компании, също ще бъдат подложени на спомагателен надзор.

" Компаниите би трябвало да са изрядни, поради обстоятелството, че има толкоз висока глоба ", споделя Джонатан Туб, портфолио управител в Aviva, която влага над 223 милиарда паунда и има дялове в производителя на P&G, Unilever, Nestle и Reckitt.

Норвежкият държавен капиталов фонд NBIM, един от най-големите вложители в света с ръководени активи за над 1,3 трилиона $, също е безапелационен, че разпоредбите ще обиден съществено фирмите, които не са се подготвили за тях.

" Това може да повлияе на достъпа до пазара, евентуално да докара до наказания за неспазване на разпоредбите или да наложи увеличени разноски за надлежна инспекция ", показва Сноре Герде, управител по ръководство на вложенията в NBIM.

Нови условия

Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации пресмята, че сред 1990 година и 2020 година 420 млн. хектара гори - повърхност, по-голяма от тази на Европейски Съюз, са били изгубени вследствие на обезлесяване. Според Европейския парламент потреблението в Европейски Съюз стои зад към 10% от обезлесяването в международен мащаб. Палмовото масло и соята са причина за повече от 2/3 от този отпечатък.

Новото предписание ще изисква от сдруженията да показват на митническите чиновници електронни формуляри за надлежна инспекция, показващи, че техните вериги за доставки не способстват за унищожаването на горите. За да отговорят на това условие, производителите на потребителски артикули разчитат на технологии като спътници и изкуствен интелект, само че тези старания може да се окажат незадоволителни, с цел да се спазят разпоредбите, сигнализират специалисти.

И въпреки всичко няколко огромни компании за потребителски артикули настояват, че са покрай постигането на амбициозните си цели за нулево обезлесяване.

Nestle, най-голямата компания за хранителни артикули в света, се стреми до 2025 година да отстрани напълно обезлесяването като част от веригата си за доставки на какао и кафе.

Unilever, производител на сапуна Dove, се стреми до края на 2023 година да направи това във връзка с палмовото масло, хартията, чая, соята и какаото.

„ Може би “ малко амбициозни

Компаниите ще би трябвало да покажат по кое време и къде са създадени стоките и " проверима " информация, че не са отглеждани върху земя, обезлесена след 2020 година

Магди Батато, началник на интервенциите в Nestle, притежател на Nescafe и Kit Kat, счита, че разпоредбите са " може би " малко амбициозни.

" Все още има какво да се направи в промишлеността ", споделя той.

И изкуственият разсъдък може да форсира процеса.

" Изкуственият разсъдък несъмнено е част от това решение ", счита Дейвид Крофт, световен началник на отдела за стабилно развиване на Reckitt, която купува няколко артикули, чието развъждане поврежда горите, в това число каучук за презервативите Durex.

В края на предходната година Unilever също стартира да " ползва изкуствен интелект към сателитни изображения, с цел да открива промени в дървесната завивка и да дава сигнали за обезлесяване ".

Но тези дейности не успокояват всички вложители.

" Ако нещата не се трансформират, можем да изключим фирмите ", споделя Арилд Скедсмо, старши анализатор в най-големия норвежки пенсионен фонд KLP. " Правилата на Европейски Съюз трансформират обезлесяването както в риск за околната среда, по този начин и във финансов риск. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР