С наближаването на местните избори, кандидатите за удобните кметски кресла,

...
С наближаването на местните избори, кандидатите за удобните кметски кресла,
Коментари Харесай

Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава

С наближаването на локалните избори, претендентите за комфортните кметски кресла, стартират все по-кресливо и показно да припомнят за себе си.
Вчера, трима от претендентите за кмет на София седнаха в инвалидни колички и минаха къс маршрут пред Съдебната палата. Това бяха издигнатата от предприемчив комитет и подкрепена от Българска социалистическа партия и ДБГ Мая Манолова, претендентът на " Демократична България " арх. Борислав Игнатов и този на " Спаси София " - Борис Бонев. Тримата дадоха отговор на отправеното от съдружие " Общност Мостове " и от " Системата ни убива ВСИЧКИ " предизвикателство, целящо да им покаже с какви компликации се сблъскват хората със затруднено напредване в града.
Е, по какъв начин беше, драги претенденти? Усетихте ли какво е да си човек с увреждания? Мая Манолова несъмнено се трансформира в знак за хората в неравностойно състояние по време на работата си като омбудсман, като прокара някои в действителност верни и належащи законодателни начинания. Донякъде обаче те оставиха усещане, че са в известна степен незадоволителни и повърхностни. Същото може да се каже и за актуалната самодейност, която наподобява като пошла и гротескна ПР-акция. Лафчета и усмивки, ах какъв брой благо е да си човек с увреждане. Триумф на нелепостта! Щом ще проверявате има ли налична среда за хората с увреждания, надалеч по-разумно е да инспектирате местата, които постоянно посещават хората с увреждания и да посочите предпочитано какви промени и къде са нужни. Но няма да е толкоз " забавно ", нали? Няма да привлечете медийното внимание в същата степен, както когато седнете в инвалидни колички, нали? Известна българска сентенция гласи " като е врана - да е рошава ". Щом въпреки всичко сте се решили на сходни дейности, за какво не прекарахте в инвалидните колички 24 часа примерно или най-малко 12? Като ще влизате в обувките на хора в неравностойно състояние, най-малко го направете както би трябвало. Усетете в действителност пред какви проблеми се сблъскват, а не за час пред камерите.
Тази показна акция се явява единствено една дребна част, която дава визия по какъв начин протича цялостната предизборна акция. Точно толкоз безвкусно, просташко и незадълбочено. Кампанията на ръководещите от ГЕРБ продължава да бъде one man show. Бойко Борисов още веднъж обикаля с джипа, открива фабрики, съчетава полуистини с откровени неистини, фамилиарничи в типичния си жанр и раздава обилно пари и обещания. Йорданка Фандъкова също се пробва да подражава на вожда си, като съумява даже да го надмине в некомпетентността. И тя продължава да дава обещание ли, дава обещание, само че отбягва да отговори на значимите въпроси. А те са какво реализираха ръководещите от ГЕРБ В София.
Очаквам да чуя пояснение от Фандъкова за ремонта на ул. " Граф Игнатиев ". Символичните санкции за Джи Пи Груп ли са цялата отговорност, която ще поемете г-жо Фандъкова?
А що се отнася до абсурда " Златен век ", за който освен не пое отговорност, а единствено препращаше по всички страни – освен това откакто основният ѝ проектант Здравко Здравков на видеозапис пред Actualno.com си сподели по какъв начин притежателите на " Артекс " семейство Мирянови ходели при столичната кметица да уговарят какъв брой да е висока постройка, откакто се разшумя дали разрешителното ѝ за градеж въобще е годно! Вие, а и господин Здравков, по този начин и не отговорихте по какъв начин тъкмо е възобновено разрешителното за градеж на най-високия хотел в София и дали не е едно към едно както е със " Златен век ". Колко още такива строителства има в София, за които дължите пояснение, г-жо Фандъкова?
Друг венец в отговорностите на Фандъкова е финтът, с който ръководството ѝ избяга от отговорност за безпринципното нарастване на цената на билетчето за градския превоз в София с 60% - от 1 лев на 1,60 лв.. И в съда беше потвърдено, че нарастването няма финансова аргументация и действително всеки столичанин заплаща за градския превоз два пъти! Когато загуби на първа инстанция в съда за по-скъпия билет, ръководството на Фандъкова промени наредбата, с цел да обезсмисли делото - и съумя, Върховен административен съд удостовери тъкмо това.
Могат да се упоменат още доста неща - да вземем за пример горенето на боклуци и цялостното замърсяване на София, неналичието на бистрота и отчетност при харченето на парите на софиянци и по този начин нататък. Кога в акцията си ГЕРБ и Фандъкова ще спрат с хвалбите и с обещанията и ще дадат пояснение за множеството проблеми и гафове в София?
Но ръководещи и съпротива се сплотиха в едно - желали " положителна " акция. Крайно време е и двете страни да спрете с показните акции, алабализмите, псевдопозитивизмите и демагогията и да се концентрирайте върху същинските проблеми на софиянци.
Конкретни ограничения за даването на налична среда за хора с неработоспособност, а не маймунджелъци пред камера. Реално премерване на замърсяването на въздуха и нездравословните излъчвания, нарастване на зелените площи, надзор над горенето на твърди горива и по този начин нататък. В последна сметка вие сте политици, а не палячовци. А с този жанр на водене на акция, доминиран от показност и популизъм, единствено поощрявате ПИК-ливата публицистика.
По този мотив, господин министър председател ще продължите ли да разговаряте с ПИК? Когато един човек не демонстрира праволинейност и хигиена, демонстрира доста ясно какви са навиците и правилата му.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР