С наближаването на коледните празници, започва и вълнението около тях.

...
С наближаването на коледните празници, започва и вълнението около тях.
Коментари Харесай

10-те най-странни коледни поверия

С наближаването на коледните празници, стартира и вълнението към тях. Повечето ни мисли постоянно са свързани с обичайните покупки на дарове, какво да сложим на празничната софра, кой да поканим вкъщи и всевъзможни други размишления, които постоянно убиват коледния дух.

Повечето хора съблюдават традициите и държат на тях. Някои стават наложителни и последователно са се трансформирали в част от целия празник.

Много от нашите поверия и обичаи по Коледа към този момент са ни известни, само че има и такива, за които не всички са чували, а в това време звучат задоволително забавно и доста хора по света имат вяра в тях и не престават да ги съблюдават.

Представяме ви 10 от най-странните поверия по Коледа от целия свят. Запознайте се с тях и уловете коледния дух, а кой знае – може и вие да изпробвате някое от препоръчаните.

1. Първото вярване идва от Англия. От край време локалните там имат вяра, че когато се украсяват дома и елхата, не би трябвало по никакъв метод да се смесват аления и бял цвят. Комбинацията от тези цветове, те свързват с кръв и марли, което е неприятно предвещание за идната година.

 10-те най-странни коледни поверия

2. В Дания, доста фамилии считат, че в случай че не хапнеш нищо през целия ден на Бъдни вечер, то преди вечеря, волята ти ще бъде възнаградена, като се появи златно прасенце, което ще ти донесе здраве и шанс. Много постоянно локалните подготвят прасенце от лимони, с което възнаграждават силата и волята на своите деца.

3. За разлика от нашата традиция, която гласи, че би трябвало вечерята на Бъдни вечер да стартира от рано, то католиците имат вяра, че на трапезата се сяда откакто се появи първата звезда в небето.

 10-те най-странни коледни поверия

4. Може би всички знаят, че в деня на Бъдни вечер не би трябвало да се чисти, пере и подрежда дома. Метенето, по-конкретно обаче в доста страни се свързва с беднотия и неприятна прокоба, изключително в случай че стопанина мете прага на дома си.

5. Интересно вярване, засягащо неомъжените дами. Всяко момиче може да разбере дали през идната година ще се омъжи, в случай че в празничната вечер хвърли през рамото си своя обувка. Ако тя се насочи с върха към входната врата, то скоро девойката ще се задоми.

 10-те най-странни коледни поверия

6. Много хора считат, че когато се седне на празничната софра, би трябвало да има разстояние сред хората. Така се отдава респект на умрелите и се има вяра, че те се настаняват сред живите на масата.

7. В Украйна по Коледа доста постоянно участва паяжината като знак. Дали ще е украса към коледната елха, към дома или просто я откриете някъде, се смята, че носи шанс.

 10-те най-странни коледни поверия

8. Друго вярване гласи, че този, който пръв кихне на Бъдни вечер, ще бъде здрав и благополучен през цялата година. Всички останали могат, посредством познатата традиция с орехите на трапезата, да ревизират дали ще бъдат здрави.

9. Стар обред гласи, че в случай че желаете да разберете името на бъдещия ви брачен партньор или брачна половинка, би трябвало неусетно да станете от празничната маса и да отидете до някои ваши съседи или близки. Дочувайки диалога им, се ослушвайте за име. Първото мъжко или женско име, което се изрече ще е името на вашия предстоящ обичан или обичана.

 10-те най-странни коледни поверия

10. Поверие от Норвегия гласи, че на Бъдни вечер излизат всички вещици и зли сили. Затова локалните там, денем скриват всички метли някъде из къщата и по този метод „ обезопасяват “ домът и фамилията си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР