С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета

...
С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета
Коментари Харесай

За зачестили случаи на "кучешки туризъм" сигнализират от "Четири лапи"

С наближаването на изборите случаите на разселване на бездомни кучета ще се усилват, предизвестяват от " Четири лапи " в известие до медиите. От българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните упорстват да се откри незабавно механизъм за прекратяване на " кучешкия туризъм ".

От " Четири лапи " оповестяват за получен сигнал от предходната седмица за занемаряване на доста на брой безстопанствени животни в село край Кресненското дефиле от автомобил с лого на община Благоевград. Проверка на организацията открила след това, че колата е благосъстоятелност на стопанисвания от частна компания общински подслон.

По този мотив от " Четири лапи " обръщат внимание, че сходни случаи са всеобща процедура, а контролният орган, който би трябвало да постанова наказания – Българска организация по сигурност на храните, неглижира казуса и по този начин излага на риск здравето освен на животните, само че най-много на хората.

Само през последните дни към " Четири лапи " са постъпили сигнали за разселване на кучета в планинските региони над Враца, в покрайнините на Пазарджик и в местността Юндола. Неотдавна пък ветеринарен доктор, обслужващ общините Банско и Разлог, беше хванат да разтоварва кучета в село край Симитли.

" Практиката на проведено транспортиране на животни от една община към друга е от години, само че до момента по този начин и не е открит работещ механизъм за прекратяването ѝ, " изяснява шефът на " Четири лапи " за България доктор Марина Иванова. Според наблюденията на експертите преди локални избори случаите се усилват, защото всеобщо кметовете, които не подхващат ограничения за дейно понижаване на скитащите кучета, желаят да покажат някакво видимо справяне с казуса и търсят най-лесното решение.

" Очакваме в месеците преди идните следващата година избори разселването на кучета да се усили и по тази причина е извънредно належащо да се вземат навременни ограничения, " пишат от " Четири лапи ".

 Фондация
© Фондация Четири лапи

Фондация " Четири лапи "

Сред ограниченията, които специалистите оферират да бъдат въведени, са: указател на всички юридически лица, които правят действия по ограничение на популацията от безстопанствени животни и транспортните средства, които използват; интензивно присъединяване на КАТ, полиция и прокуратура при следствие на случаи на " кучешки туризъм " и отнасяне на разселването на кучета като закононарушение, защото то основава предпоставки за произшествия, които заплашват здравето и даже живота на хора и животни. Промени в Наказателния кодекс и разширение на обсега на текстовете, предвиждащи санкции за принуждение над животни, също би било смислена мярка, съгласно специалистите на организацията.

От организацията са загрижени, че в плана за текст на Национална стратегия за преодоляване на популацията от безстопанствени кучета, който към този момент втора година се разисква на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, няма нито един текст, който да касае ограничения против проведеното разселване на кучета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР